Luftig feiring av kvinnedagen

8.mars feires kvinnedagen over hele verden – også i lufta. Ethiopian Airlines’ spesialfly, som vi meldte om i forrige uke, med kun kvinnelig besetning, ankom Gardermoen i morgentimene i dag. Begivenheten ble markert med et arrangement på flyplassen.

På vei ut av flyet ble passasjerene møtt av en stor velkomstkomité. Kvinner fra det etiopiske miljøet i Norge stilte opp i sine fargerike nasjonaldrakter. Med flagg hilste de alle reisende velkommen til Oslo, og gratulerte dem med kvinnedagen, skriver flyselskapet i en pressemelding.

Imponert

Norges ambassadør i Etiopia, H.E. Merete Lundemo, var selv med på flyet fra Addis. I sin åpningstale på arrangementet uttrykte hun stor begeistring for initiativet fra Ethiopian Airlines.

Delte erfaringer

Også piloten fra dagens spesialflyvning, Amsale Gualu, var med i debatten. Hun er den første kvinnelige piloten i Ethiopian Airlines.

– Vi burde feire 8. mars hver dag, kvinnedag eller ikke. Det er mange samfunnsspørsmål som må adresseres og jobbes med videre, sa hun.

I panelet utvekslet hun erfaringer med Kathrine Roede, en av de første kvinnelige pilotene i SAS. Hun har senere vært med på å utforme regelverk for at kvinnelige piloter skal kunne kombinere familie med pilotyrket.

– Selv om vi har løst mange av utfordringene som kvinnelige piloter møter, må vi fortsette å jobbe videre med dette temaet, sier hun.

Mye å lære av hverandre

Caroline Dale Ditlev-Simonsen er professor ved BI, og leder av et studentutvekslings-prosjekt mellom Norge, Tanzania og Etiopia. Hun mener at norske studenter har mye å lære av den etiopiske kulturen:

– På et av universitetene vi samarbeider med i Etiopia, står det å gjøre noe for lokalsamfunnet på timeplanen. Det hadde vært interessant å få til noe liknende i Norge, forteller hun.

Erling Ølstad er administrerende direktør i Mester Grønn og Etiopias konsul i Norge. Han påpekte kvinners viktige rolle i prosjektene han er involvert i. I paneldiskusjonen deltok også Fireselam Teklemariam, representant fra den etiopiske ambassaden i Stockholm, og Rahel Assefa, assisterende markedsdirektør i Ethiopian Airlines.

Femårsjubileum til Oslo

Det er femte året Ethiopian Airlines markerer kvinnedagen med en slik spesialflyvning.

– Det er en stor glede og ære at årets flyvning går til Oslo. Det er viktig for oss å vise frem det arbeidet vi gjør for å rekruttere kvinner til flybransjen, og ikke minst for samfunnet generelt. Ethiopian Airlines er en av største arbeidsplassene i Etiopia. Kvinner utgjør en vesentlig del av arbeidsstokken, og dette betyr mye for vårt selskap, sier Mussie Fitehamlak, flyselskapets representant i Norge.

Foto: Deler av den 100 prosent kvinnelige Ethiopian-besetningen på Gardermoen fredag 8. mars 2019. Fotograf: Hung Pham/Ethiopian Airlines.