Scandic involverer 18.000 medarbeidere for å bli mer bærekraftig

Scandic har i løpet av vinteren utfordret hotellkjedens 18.000 medarbeidere i hele Norden til en såkalt bærekraft hackathon, der målet har vært å komme opp med det neste initiativet innen bærekraft og sosialt ansvar. Mer enn 400 forslag er vurdert, og til sist var det Markus (8) som inspirerte mest, takket være hans engasjement for å spare vann.

Samtlige medarbeidere i Scandic har hatt mulighet til å sende inn ideer til hvordan man kan gjøre Nordens største hotellkjede til et enda mer bærekraftig selskap. Mer enn 200 workshops er blitt avholdt, og det er kommet inn over 400 ideer. Grunntanken med å arrangere en såkalt hackathon ligger i overbevisningen om at styrken og kreativiteten finnes hos medarbeiderne, skriver hotellkjeden i en pressemelding.

– Vi er ekstremt glade for det store engasjementet, og er ydmyke for at vi nå har 400 flotte forslag å arbeide med fremover. Vi kommer til å utforske alle bidrag, for å vurdere hvilke som kan bli implementert på hotellene, og vi begynner med vinnerforslagene, sier Vanessa Butani, ansvarlig for bærekraft i Scandic.

Tennene blir ikke hvitere av å la vannet renne

Rent vann fra springen er en ressurs vi i Norge tar for gitt, men slik er ikke situasjonen i svært mange land hvor rent vann er et knapphetsgode. Hele 1,2 milliarder mennesker står i dag uten rent drikkevann. Å la vannet renne er uansett sløsing, og noe mange av oss kan bli bedre på.

– Min åtte år gamle sønn Markus hadde som lekse å måle differansen mellom hvor mye vann som gikk med når han pusset tennene med rennende vann, og når han skrudde av kranen under tannpussen. Forskjellen var stor – faktisk mer enn tolv liter ekstra vann per tannpuss. Jeg innså at jeg stort sett har latt vannet renne i over 40 år, og det er jeg sannsynligvis ikke alene om, sier hotelldirektør ved Scandic St. Olavs plass i Oslo, Kristian Fredrik Mehus.

Nå skal Scandic oppfordre alle sine gjester til å stenge igjen kranen, og spare flere hundre millioner liter vann. Tennene blir nemlig ikke hvitere av å la vannet renne.

– Det er et enkelt, men tydelig budskap vi nå skal formidle til våre hotellgjester – ikke bare ved mitt hotell, men til alle våre 280 hoteller. Det var Markus’ entusiasme som fikk meg til å innse at vi har mye å lære av våre barn, og at jeg må endre mine vaner. Tennene dine blir hverken hvitere eller renere av å la vannet renne, og nå håper jeg alle gjester lar seg inspirere til å skru av kranen på hotellet, men også når de kommer hjem eller bor på andre hoteller, sier Mehus.

Dersom bare halvparten av Scandics gjester i løpet av ett år skrur av kranen mens de pusser tennene, kan vannforbruket reduseres med hele 200 millioner liter. Det tilsvarer 1,2 millioner badekar fylt med vann.*

Ferie for alle

Det andre forslaget som gikk seirende ut av Scandics hackathon, har bakgrunn i at alle fortjener å fylle livet sitt med gode opplevelser. Forslaget innebærer at Scandic inviterer familier som, på grunn av økonomiske utfordringer, ikke har mulighet til å ta med sine barn på ferie, til hotellopphold på utvalgte hoteller. Hotellkjeden vil jobbe med å identifisere potensielle samarbeidspartnere i hvert land, og gjennomføre en pilot i løpet av året. Dette forslaget kom fra salgsteamet ved Scandic-hotellene i Stavanger.

Det neste «håndkle-initiativet»

Å involvere medarbeiderne i selskapets bærekraft-arbeid, er ikke nytt for Scandic. Initiativet med å henge opp håndkleet, for å bruke det igjen, er et forslag som i utgangspunktet kom fra en Scandic-medarbeider, og dette er nå blitt en standard på hoteller over hele verden, som har spart enorme mengder vann og vaskemidler.

– Vi liker å si at vi har 18.000 medarbeidere som jobber med bærekraft i Scandic. De inspirerer oss til å bli enda bedre, og vil at Scandic skal bli stadig bedre på bærekraft, sier Butani.

*Besparelsen tar utgangspunkt i at 50 % av gjestene stenger kranen når de pusser tennene to ganger per dag og i to minutter per gang.

Foto: Markus (8) og hotelldirektør Kristian Fredrik Mehus håper Scandic vil spare 200 millioner liter vann. Foto fra Scandic Hotels.