Slik blir de nye AmEx-kortene

I dag er de nye American Express-kortene Green, Gold og Platinum tilgjengelige, etter at kortselsakpet overtar distribusjonen av sine egne kort. Slik blir kortene, nå som DNB gir stafettpinnen tilbake til kortselskapet.

DNB satt inntil nylig på lisensen til å distribuere American Express-kort i Norge, men nå som denne er utløpt, har American Express valgt å ta saken i egne hender. Allerede i fjor høst ble SAS Amercian Express-kortene fornyet. Nå har AmEx-Kortene Green, Gold og Platinum fått en gjennomgang, og de nye kortene er tilgjengelig fra og med i dag, 25. april, skriver forbrukerportalen Dinero.

– Dette er en bedriftsvurdering gjort i samråd med DNB, sier administrerende direktør i American Express Nordic, Fredrik Sauter.

Faktureringskort i stedet for kredittkort

Den største endringen er at de nye kortene ikke lenger er kredittkort, men utstedes som faktureringskort. Det betyr at innehavere av de nye kortene ikke lenger kan utsette betalingen, som med et vanlig kredittkort – nå må alt du bruker hver måned betales ved forfall.

– Det er ikke kredittkort, men kunden får 14 dagers betalingsfrist, noe som innebærer at en transaksjon gjort i starten av faktureringssyklusen kan gi opptil 45 dagers betalingstid, forteller Sauter.

Betaler du ikke alt innen forfallsdato, blir du belastet forsinkelsesrenter og eventuelle øvrige gebyrer, som regulert av norsk lov. I skrivende stund har forsinkelsesrente en sats på 8,5 prosent. Sauter forteller at det i stor grad er praktiske motiver som ligger bak avgjørelsen om faktureringskort fremfor kredittkort.

– Vi har tatt avgjørelsen i sammenheng med at vi går inn på markedet i egen regi. Vi kan komme til å gi ut kredittkort i framtiden, men det finnes et antall aspekter å ta hensyn til – blant annet juridiske, sier direktøren.

Fordelene endres

Eksisterende innehavere av de DNB-utstedte Green-, Gold- og Platinum-kortene skal allerede ha mottatt en søknadslenke for de nye kortene via e-post, og samtlige som takker ja til dette vil også motta velkomstbonus. Nye kunder kan søke på de respektive kortene på American Express’ hjemmesider når kortene lanseres nå i dag, 25. april.

– Ved å ta tilbake utgivelsen av kort internt, vil vi kunne utvikle våre tilbud med støtte fra hele American Express’ globale organisasjon. Alt skjer ikke over natten, men vi vil gradvis utvikle og forbedre produktene, sier direktøren om overgangen til egendistribuerte kort.

I likhet med de forrige kortene, vil også disse få et noe annerledes fordelsprogram. Noen av nyhetene er kostnadsfrie ekstrakort og tilgang til utvalgte flyplass-lounger, mens den kanskje aller største nyheten er at Platinum-utgaven nå utstedes i metall, slik som den amerikanske motparten. Med det blir Norge det første landet i Europa til å få det eksklusive metallkortet.

– Vi vil kontinuerlig utvikle produktene. Et eksempel på nye fordeler som kommer med en gang, er gratis ekstrakort. For våre SAS American Express-kort betyr dette at kundene kan nå en Companion Ticket raskere. En annen nyhet er lounge-tilgang på Gardemoen for Platinum-kunder.

I forbindelse med overhalingen vil også enkelte at de tidligere fordelene bortfalle. Blant disse er Stop Service-tjenesten for både Green og Gold, mens sistnevnte også mister Concierge Service og den inkluderte egenandels-forsikringen for leiebil.

– Noen tjenester, slik som concierge, vil kun være tilgjengelige for våre Premium-kort. Vi syns det er bedre, fordi det blir tydeligere for kunden hvilke valg man kan ta når man bestemmer seg for et av våre produkter.

Samtidig økes kortenes valutapåslag fra 1,5 til 2,5 prosent, som ifølge forbrukerportalen Dinero utgjør den mest drastiske økningen av påslaget her til lands de siste årene.

– Påslaget er langt over den norske bransjestandarden. Hva er årsaken til dette?

– Vi vil utvikle produktene våre slik at de ikke kun oppfattes som et kort man bruker på reisen. Fordeler som poenginntjening ved daglig bruk kompenserer for denne litt høyere kostnaden, sier Sauter.

Slik blir de nye kortene

Dinero har oppsummert hva endringene på de enkelte kortene vil bli. Kort oppsummert fjernes mange av kortenes fordeler, samtidig som de også er blitt dyrere.

  1. Kort utstedes som faktureringskort fremfor kredittkort
  2. Reiseforsikring ivaretas i alle kortene
  3. Stop Service+ fjernes
  4. Norge er det første europeiske landet til å få Platinum-kortet utstedt i metall
  5. Opptjente Membership Rewards-poeng kan brukes til å nedbetale faktura

Endringer i American Express Green Card

Kortets årsavgift nedjusteres fra 650 til 600 kroner. Du får ett tilleggskort gratis, samt inntil tre kort for 250 kroner per stykk. Opptjening av Membership Rewards-poeng tilsvarer 20 EuroBonus-poeng per 100 kroner du bruker med kortet.

Endringer i American Express Gold Card

Kortets årsavgift økes fra 1200 til 1500 kroner. Du får ett tilleggskort gratis, samt inntil tre kort for 525 kroner per stykk. Opptjening av Membership Rewards-poeng tilsvarer 20 EuroBonus-poeng per 100 kroner du bruker med kortet.

Endringer i American Express Platinum Card

Kortets årsavgift oppjusteres fra 5000 til 6600 kroner. Du får ett tilleggskort, samt fire Gold-kort gratis, og betaler 525 per ytterligere kort. Opptjening av Membership Rewards-poeng tilsvarer 20 EuroBonus-poeng per 100 kroner du bruker med kortet.

Kortet har fremdeles concierge service, og gir tilgang til flyplass-lounger på Gardemoen, Stavanger, samt American Express-lounge på Arlanda.

Foto: Platinum-kort fra AmEx. Foto fra American Expres.