Ny kunst til glede for reisende

Avinor presenterer sitt nyeste kunstverk i den stadig voksende kunstsamlingen ved Oslo lufthavn. Installasjonen Beauty’s Summer Dead er laget av den internasjonalt profilerte norske kunstneren Børre Sæthre.

Installasjonen er plassert i den nye delen av avgangshallen, og inngår som en siste del av utbyggingsprosjektet av nye Oslo lufthavn.

Sæthres kunstinstallasjoner kjennetegnes ofte ved at de gir betrakteren følelsen av å ha tredd inn i en annen dimensjon. Beauty’s Summer Dead består av et liggende hvitmalt furutre, omkranset av 57 ravner med lysende øyne. Et fluoriserende turkis underlag omslutter motivet.

Verkets tittel refererer til en av William Shakespeares mest berømte sonetter, Sonette 104, som inngikk i en samling med 154 kjærlighetsdikt utgitt for første gang i 1609, heter det i en pressemelding fra lufthavnen.

En flyplass er et sted ladet med følelser, mennesker som er på vei til noe annet, fulle av forventninger til, og spenning over, hva som er i vente. Sæthres kunstverk inviterer reisende til en underfundig opplevelse i et annerledes univers, som en slags kick-start før deres egen reise begynner.

Børre Sæthre (født 1967) er en av Norges mest anerkjente kunstnere. Han har siden 1990-tallet markert seg internasjonalt med spektakulære installasjoner som iscenesetter symboltunge, drømmeaktige universer, med referanser til blant annet science fiction-sjangeren.

En tidlig variant av Beauty’s Summer Dead ble opprinnelig laget til den temporære utstillingspaviljongen Frosken på Tullinløkka i 2005, i forbindelse med Nasjonalmuseets utstilling Kyss frosken! Forvandlingens kunst. Den har blitt et viktig referanseverk innen norsk samtidskunst-historie. Sæthre har hatt separatutstillinger ved Bergen kunsthall (Festspillutstillingen 2007), Astrup Fearnley Museet i Oslo og Museum of Modern Art i New York. Kunstneren er opprinnelig fra Hamar, og bor og arbeider i New York.

Avinor avduker i disse dager et nytt kunstverk i en annen del av flyplassen. Den internasjonalt toneangivende norske kunstneren AK Dolven (født 1953) er representert med skulpturen Seng, plassert i flyplassens Non-Schengen-område. Tid er et gjennomgående tema i Dolvens kunstnerskap, og er innarbeidet både som et element og materiale. I seng og sekund viser Dolven at kropp i kontakt med natur kan være et verktøy for å oppfatte tid. Verket, som er laget i marmor, gir den besøkende en unik opplevelse som skiller seg vesentlig fra de hverdagslige objekter vi møter og bruker i våre liv.

Den nye kunstinstallasjonen er en del av utbyggingsprosjektets kunstsamling, og er også finansiert i dette prosjektet.

Foto: Kunstinnstallasjonen «Beauty’s Summer Dead» kan sees i avgangshallen i Oslo lufthavn. Fotograf :Trond A. Isaksen.