Seks av ti nordmenn skal tilbringe sommerferien i Norge i år

Ny reiseundersøkelse fra Finn: Disse destinasjonene er mest populære, og rekordmange leier nå feriehus- og hytter.

Fjorårets rekordvarme sommer har hatt en innvirkning på nordmenns ferie- og reisevaner i år. Det kommer frem i en ny reiseundersøkelse* Finn reise har gjennomført i samarbeid med Opinion.

Mens fjorårets reiseundersøkelse viste at over 70 prosent av nordmenn skulle til utlandet i løpet av sommerferien, svarer kun 50 prosent av respondentene det samme i år. Og årsaken er klar: flere av oss svarer at vi skal tilbringe hele eller deler av sommeren hjemme i Norge.

– Både reiseundersøkelsen og tall fra Finn reise viser at det er flere som skal feriere i Norge i år, noe som trolig har sammenheng med den fantastiske sommeren vi opplevde i fjor. Flere er også blitt påvirket av klimadebatten, og legger ferien til nærliggende destinasjoner. Norge som feriedestinasjon står meget sterkt, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise.

Toppdestinasjonene i Norge

Blant destinasjonene som er mest ettertraktet i forbindelse med sommerferie her hjemme, havner Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge på topp, områdemessig. I tillegg er Oslo et populært reisemål for mange, viser undersøkelsen.

– Sørlandet er generelt veldig populært om sommeren, med sine sjø- og bademuligheter. I tillegg ser vi at stadig flere ønsker seg til Vestlandet, som er en utrolig vakker destinasjon, og Oslo er ettertraktet for dem som kanskje ikke har det i sin umiddelbare nærhet ellers i hverdagen, sier Berge.

– Nord-Norge, med Lofoten i spissen, har også vært en svært populær feriedestinasjon i noen år nå, og tall fra Finn reise viser at søk på flybilletter til destinasjoner som Hammerfest, Leknes og Svolvær har mer enn doblet seg de siste tre årene. Man ser også en økning på solgte flybilletter til Nord-Norge på nesten 15 prosent, sammenlignet med i fjor, så at folk ønsker seg nordover i ferien er en trend som bare øker.

Stor økning i hytteleie

Fjorårets rekordvarme sommer har ikke bare gjort at flere velger å være hjemme i sommer – vi ønsker også å være mer på hytta.

Hele 45 prosent av respondentene i årets undersøkelse svarer nemlig at de skal tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge, på selv- eller familieeid hytte, mens 35 prosent svarte det samme i fjor.

Også leie av hytter og feriehus i Norge er blitt mer ettertraktet, der over 20 prosent av årets respondenter oppgir at de har planer om å leie i løpet av årets sommerferie, mot 17 prosent i fjor.

Mens fjelldestinasjoner er mest ettertraktet i de vinterlige månedene, er det stedene langs kysten som er mest populære om sommeren, viser ferske tall fra Finn reise. Blant de mest søkte destinasjonene for sommeren (fra april til nå), finner vi kystbyer/tettsteder som Kristiansand, Kragerø, Hvaler og Stavern.

Antall personer som har sett etter feriehus og hytter til leie til sommerferien ligger også høyere (seks prosent) enn på tilsvarende tid i fjor, og antall bookinger av feriehus og hytter via Finn reises profesjonelle partnere har økt med fem prosent, sammenlignet med samme periode i 2018.

– I vinter så vi at de mest populære områdene for leie var steder med gode skimuligheter, som Trysil, Hemsedal, Hafjell, Geilo, Norefjell og Sjusjøen. Om sommeren ser vi at folk trekker mer mot kysten, med sjø, båt og badeliv, selv om det er mange som er glad i å være på fjellet i sommerferien også, sier Terje Berge.

Tjen penger på feriehuset/hytta

Ifølge ham er det så pass stor etterspørsel etter feriehus og hytter til leie nå (både i inn- og utland), at man kan tjene gode penger på å leie ut, spesielt i fellesferiene. I de mest populære områdene er det få tilgjengelige leieobjekter i høysesong, så det gjelder å være tidlig ute for å sikre seg sin favoritt.

– Sitter du på en hytte eller et feriehus du ikke får brukt så mye i fellesferiene, er det kjempesmart og mye penger å tjene på å leie den ut. Å leie ut kan også hjelpe til med å dekke kostnaden av å ha og vedlikeholde hytta, avslutter Berge.

Mest søkte områder innenlands på feriehus- og hytter på Finn reise (tall fra april til og med i dag):

 1. Kristiansand
 2. Sørlandet
 3. Kragerø
 4. Hvaler
 5. Stavern
 6. Østfold
 7. Vestfold
 8. Telemark
 9. Tjøme
 10. Hordaland
 11. Grimstad
 12. Risør
 13. Kristiansand dyrepark
 14. Larvik
 15. Sandefjord
 16. Oslofjorden
 17. Arendal
 18. Trysil
 19. Hemsedal
 20. Lillesand

*Reiseundersøkelsen er utført av FINN reise i samarbeid med Opinion i april 2019. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Spørsmål om reiseplaner og preferanser for 2019, med fokus på sommerferien.

Foto: Over seks av ti nordmenn skal tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge, viser en ny undersøkelse fra Finn reise og Opinion. Nord-Norge, med Lofoten i spissen, er blant de mest populære destinasjonene. Foto fra Finn/Shutterstock.