100 hundre år med innovasjon i luftfarts-industrien

I 1919 grunnla den nederlandske luftfarts-pioneren Albert Plesman fremtidens luftfart. Han hadde en visjon om et nettverk som forener mennesker. I dag, 100 år senere, forbinder KLM alle verdens hjørner, og har lederposisjonen innenfor luftfarts-industriens bærekraft-arbeid.

– KLM er en stolt hundreåring som har mye å feire på bursdagen, og vi vil fremfor alt rette en stor takk til de fem millioner passasjerene som flyr med oss årlig fra Norden. Vi skal fortsette å sette vårt preg på luftfarts-industrien, og gjør for tiden store og interessante forpliktelser innenfor bransjens store utfordring, som er å skape en mer bærekraftig luftfart, sier Paul Terstegge, daglig leder for Air France KLM i Norden.

Flyselskapet har mye å være stolt av i sin hundreårige historie. I 1990 åpnet KLM Miljøsenter, og siden har fokuset vært på bærekraft. Dette ble nylig fremhevet i årets utgave av Dow Jones Sustainability Index, hvor KLM, sammen med Air France, ble kåret til verdens mest bærekraftige flyselskap for 13. gang.

Allerede for ti år siden gjennomførte KLM den første flyvningen på bærekraftig flydrivstoff, og året før introduserte selskapet CO2ZERO, et program for klimakompensasjon for sine reisende. Tidligere i år inngikk KLM et partnerskap om Europas første bærekraftige flydrivstoff-anlegg. Anlegget, som ligger i Nederland, vil være klart innen 2022 og ha en årlig produksjon på 100.000 tonn bærekraftig flydrivstoff, heter det i en pressemelding fra selskapet.

For en bærekraftig fremtid innen luftfart

I juni presenterte KLM initiativet Fly Responsible, der selskapet forplikter seg til å bidra til en mer bærekraftig fremtid for luftfarts-industrien. Initiativet omfatter samtlige av KLMs eksisterende og fremtidige bærekraft-tiltak, men inviterer også industri og andre flyselskaper, forbrukere og bedriftskunder til å delta og bidra.

Sammen med Delft University of Technology deltar KLM også i utviklingen av Flying V – en ny, mer drivstoff-effektiv flytype. I løpet av oktober fremvises for første gang en modell av det nye flyet samt en fullskala seksjon av kabinen på KLM Experience Days på Schiphol lufthavn utenfor Amsterdam.

Fakta om KLM i Norden

KLM har en lang historie i Norden. Den første flyreisen til Sverige var i 1920. Fem år senere fløy KLM også til Danmark, og i 1939 begynte KLM å fly til Norge og Finland.

Foto: En KLM-maskin som er pyntet i anledning 100-årsjubileet. Foto fra KLM.