Nyhet: Göteborg er verdens mest bærekraftige by for fjerde året på rad

De siste årene har miljøet stått høyt oppe på dagsorden, og en by som lenge har tenkt grønt er Norges nærmeste storby, Göteborg. Byen seiler igjen opp som verdens mest bærekraftige by, i kåringen Global Destination Sustainability Index 2019. Det vil si at den svenske storbyen er den mest bærekraftige byen i verden for fjerde året på rad.

Göteborg stakk av med førsteplassen tett fulgt av København og Zürich. Totalt konkurrerte hele 50 byer om topplasseringen. Rangeringen ble første gang arrangert i 2016, og i år var interessen for å være med større enn noensinne.

GDSI måler bærekraft i alle dimensjoner: økologisk, sosialt og økonomisk. Alle byer bedømmes ut ifra flere kriterier: eksempelvis hvor bra byen er på gjenvinning, søppelhåndtering, miljøsertifisering av hotell og restauranter, utslipp av drivhusgasser, tilgjengelighet, trafikksituasjon, systemer for bysykler og om det finnes bærekraftighets-strategier både hos offentlige og private aktører.

For utenom GDSI fikk Göteborg også nylig en annen stor utmerkelse, da EU-kommisjonen utnevnte byen til European Capital of Smart Tourism 2020. Også her er arbeidet med bærekraft et tungtveiende argument.

– Begge utmerkelsene kommer til å sette enda mer fokus på Göteborg som et forbilde. Neste år kommer det til å handle om hvordan vi skal jobbe for å bli smartere innenfor områder som digitalisering, tilgjengelighet, kultur og bærekraft, sier Peter Grönberg, daglig leder i Göteborg & Co.

Lenge har Göteborg hatt et stort fokus på å være en bærekraftig by, og er ledende innenfor bærekraftig konstruksjon, søppelhåndtering og fornybar energi. Blant byens hoteller er omtrent 95 prosent miljøsertifisert og hele året rundt skjer det arrangementer med en grønn profil i storbyen, som blant annet festivalene Göteborgs Kulturkalas og Way Out West. Også byens restauranter satser på økologisk, kortreist og vegetarisk mat. En stor andel av Göteborgs spisesteder er Krav-sertifisert, som betyr at maten er økologisk produsert, og det dukker stadig vekk opp nye vegetariske og veganske alternativer i byen.

Tips til bærekraftige opplevelser i og rundt Göteborg:

I Göteborg og Västsverige har de satt seg som mål å være internasjonale forbilder innenfor bærekraftighet. Her er tips til noen ekstra bærekraftige opplevelser i og rundt storbyen.

Jubileumsparken

Badstuen i Frihamnen. Foto: Peter Kvarnström

Blant containere og historisk verftindustri vokser Göteborgs nye hverdagsrom fram. Jubileumsparken er en del av Göteborgs 400-års jubileum og er et nytt tilskudd til byen og den grønne utviklingen av området Frihamnen. I Jubileumsparken er inkludering nøkkelordet, her finnes det noe for alle og alle er velkomne. Jubileumsparken er utviklet i samarbeid med göteborgerne selv og inneholder i dag en badeplass, sandstranden “Playan”, badestamp, skaterampe og den unike badstuen som er tegnet av det tyske arkitektkollektivet Raumblabor Berlin. Området fortsetter å utvikle seg og vil være i konstant endring fram til jubileet går av stabelen i 2021.

Gunnebo Slott

Kjøkkenhagen på Gunnebo slott, like utenfor Göteborg. Foto: Happy Visuals

Gunnebo slotts restaurant og kafé like utenfor Göteborg serverer retter som er hundre prosent Krav-sertifisert, en garanti for at varen er økologisk produsert. Maten lages av sesongbaserte grønnsaker fra kjøkkenhagen, som komplementeres med råvarer fra nærområdet. I kaféen anvendes det historiske baketradisjoner i kombinasjon med ingredienser fra slottshagen og nye ideer.

Garveriet

20 minutter med tog fra Göteborg ligger Garveriet, en kafé, restaurant, gårdsbutikk og mikrobryggeri, som arbeider ut i fra sesongbaserte råvarer. Ærlige og ekte råvarer fra småskalaprodusenter spiller hovedrollen på menyen og stedet jobber aktivt med zero-waste.

Bærekraftige festivaler

Festivalen Way out West. Foto: Beatrice Tornros

Musikkfestivalene i Göteborg har de siste årene hatt en grønn profil. Göteborgs Kulturkalas satser på et arrangement fritt for engangsplast innen 2021, og gjestene blir oppfordret til å ta med gjenbrukbare lunsjbokser, som gir rabatt på mat. For dette vant festivalen prisen Sustainable Event of the Year i 2018. Også den populære musikkfestivalen Way out West satser på miljøet. Way Out West er Krav-merket og tilbyr kun vegetarmat til sine gjester.

Økologiske restauranter

Koka Restaurant Koka i Göteborg. Foto: Koka

Det er ingen hemmelighet at Göteborg er en bra matby, og flere av byens kjente spisesteder satser på økologisk, kortreist og vegetarisk mat. Michelin-restauranten Koka anvender kun kortreiste råvarer og komponerer retter ut fra grønnsaker og sjømat. Det økologiske bakeriet Cum Pane benytter seg uten unntak av økologiske ingredienser i sine brød og bakverk – alt fra egg til krydder er økologisk produsert. I den hyggelige bydelen Haga ligger Kafé Magasinet, med sitt koselige orangeri. Konsernet som driver Kafé Magasinet dyrker sine egne grønnsaker og restaurantbygget forsynes med energi fra solcelleanlegget. 

Second hand og vintage shopping

Dra på jakt blant gamle skatter i en av byens mange second hand butikker. Myrorna ved Järntorget kan friste med hele fire etasjer med brukte varer. Fåfängans Antik og Pop Boutique er andre forretninger som satser på gjenbruk og bærekraftig shopping-opplevelse.

Det grønne Liseberg

Fornøyelsesparken Liseberg henger med i tiden og satser blant annet på attraksjoner drevet på fornybar energi. Energien fra karusellen Loke gjenbrukes til energi som driver andre karuseller. Parkens restauranter er også Krav-merket og inne på området finnes en egen vegetarrestaurant.

Blåskjellsafari

Musselbaren i Lyckorna. Foto: westsweden.com

Blåskjelldyrking er en av de mest miljøvennlige og bærekraftige metodene å produsere mat på. Blåskjell som er dyrket på tau lever på havets planktonalger og andre organiske partikler som det finnes rikelig av i havet. Skjellene er også rike på protein, jod, selen og vitamin B12. Gjennom å filtrere næringsstoffer de konsumerer fra havvannet, bidrar skjellene til å forbedre vannkvaliteten i fjordområdene som inneholder store mengder næringssalter, som for eksempel i områder med mye jordbruk. De fungerer dermed som natulige vannfiltere. I Ljungskile, en liten time nord for Göteborg, kan du bli med de lokale fiskerne ut for å sanke blåskjell. Stikk samtidig innom den berømte restauranten Musselbaren, som serverer blåskjellretter i forskjellige varianter. 

Grønn info om Göteborg:

  • Göteborg er verden grønneste hotellby. 95 prosent av byens hoteller er øko-sertifisert.
  • 95 prosent av all kollektivtransport kjører på fornybar energi.
  • Göteborgs største møtelokaler Swedish Exhibiton & Congress Center er ISO 20121 sertifisert og drives på 100 prosent vindenergi.
  • Byen er Fairtrade City siden 2011. Denne prisen innebærer at byen er forpliktet til etisk konsumering og å velge produkter produsert med respekt for menneskerettighetene. Mange kaféer, restauranter, hotell og butikker tilbyr fairtrade-varer.
  • Alt kjøtt som serveres i kommunen må være økologisk.
  • Det finnes 72 ulike stativer med tilgjengelige bysykler.
  • Göteborg ble i 2014 tildelt Access City Award av the European Commission. Prisen tildeles Europeiske byer som har vist et eksepsjonelt godt arbeid med universell utforming.
  • Muséene i byen har arbeidet sammen med prosjektet FunkTek, som fokuserer på å gjøre museumsopplevelsen tilgjengelig for alle. For å oppnå best mulig tilgjengelighet har prosjektet engasjert mennesker med variert form for funksjonhemning til å vurdere og analysere utstillingene på museene.