Drøm søtt: 10 unike hotell på Vestlandet

På Vestlandet finnes det mange unike overnattingsmuligheter. Enten man liker boutique hotell, luksusferie på et fyr eller familiedrevne, små overnattingssteder, så finner man det her. Gjestfriheten er godt forankret i kulturen på Vestlandet. Noen vil si at det er her turisme og gjestfrihet ble oppfunnet. Under finnes det 10 helt spesielle steder reisende kan vurdere når de kommer og besøker oss.

Eleganse fra århundreskiftet
Vestlandet er rik på historie og kulturarv, og det finnes vel ikke bedre steder å oppleve dette på enn på historiske hoteller som Hotel Union Øye – et bemerkelsesverdig sted som startet opp i 1891. Dette utsøkte hotellet er en perle i viktoriansk stil, og har 30 rom i historisk stil der både kongelige, Edvard Grieg og Henrik Ibsen har sovet. Gjestene kan slappe av i hagen eller nippe til kaffen i stuen mens de nyter utsikten over fossefallene i nærheten. De som ønsker å gå ut på tur, kan prøve seg på en av de lokale toppene, bli med på fjordsafari eller låne en sykkel for å sykle Norangsdalen, som noen sier er Norges vakreste dal.

Storfangst 
Mange britiske sportsfiskere begynte å reise til Vestlandet for over 100 år siden, på jakt etter storlaksen. Dette førte til at mange hoteller så dagens lys, for at de engelske lordene skulle få anstendig oppvarting. Steder som Gloppen hotell eksisterer den dag i dag, og fortsetter med samme standard. Med tradisjoner som går tilbake til 1866, tiltrekker dette familiedrevne hotellet med 66 rom fiskere til Sandane hver eneste sommer. Hotellet har mer å by på enn fiskemuligheter: Sjefskokken Bodil serverer førsteklasses retter basert på lokale råvarer – det meste kommer fra en radius på 3 km rundt hotellet. Alle de ekstra kaloriene kan gjestene bli kvitt på en tur fra Tystadstølen til Haugsvarden (800 moh.). Her får man en fantastisk utsikt over fjord og fjell.

Et annet sted som tar vare på arven fra turismens spede begynnelse her er vakre 29/2 Aurland – en tidligere gård ca. 2,5 time nordvest for Bergen. Her har man tatt i mot fisketuristen i generasjoner. Rommenes innredning reflekterer dette. Arv, design, tradisjon og et øye for detaljer gjør dette stedet helt spesielt. Fra fiskehyttens soverom til det renoverte geitefjøset hvor gjestene finner spisesalen samt salonger og suiter. Her kan man spise organisk lokalmat, prøve seg på lokalt håndverk, prøve fluefiske, eller bare nyte omgivelsene.

Helt naturlig
Enda dypere inn i naturen ligger Juvet landskapshotell, hvor ni gjesteenheter lar gjestene glemme resten av verden. Syv rom er romslige glasskuber på stylter, og de gjennomsiktige veggene vender ut mot nøye utvalgte steder i landskapet. To mindre «fuglehus»-enheter ligger i åsene over, og minner om tradisjonelle stabbur. Gjestene burde unne seg de tre daglige måltidene på låven, et renovert gårdshus, og synke ned i badekaret eller bruke badstuen i badehuset, Juvets spa-avdeling.

Luksusferie på et fyr
Feriene på Vestlandet for litt ekstra skinn når man bor på et fyrhotell! Fyret på Høyevarde har sørget for trygg passasje i Karmøysundet siden 1700-tallet. I dag tilbyr Høyevarde hotell komfortabel overnatting. Fyret slik det står i dag er fra ca. 1858, og består av en fyrvokterbolig, tollstasjon, naust, sjøhus og ett vedfyrt bakeri og elegante hager. I den flotte spisesalen får gjestene servert mat fra Lothes Mat & Vinhus, som tilbereder mat basert på lokale råvarer og fersk sjømat. De har til og med egne sauer, høns, bikuber og urtehage.

Kystnær nytelse 
På Skårsnesheimen Raw Ocean Lodgde, en «samfunnsorientert økohytte» på Karmøy mellom Stavanger og Bergen, kan man oppleve hvordan det er å bo ved Nordsjøen. Her fokuserer man på skreddersydde eventyr, kulturelle opplevelser og lokalmat. Dette eksklusive stedet har tre overnattingsmuligheter, blant annet en retrochic surfebungalow rett ved sjøen. Gjestene kan leie SUP, fiske fra bryggen eller klatre i buldrefeltene like ved. Og for surferne: noen av Karmøys beste bølger er bare en 3 minutters kjøretur unna.

En annen, kystnær mulighet finner man utenfor Askvoll, i Vestland fylke. Gjestene tar fergen til Værlandet og sjekker inn på Værlandet Havhotell. Dette moderne åtte-roms hotellet ligger på en odde 2 km fra Norges vestligste helårs fiskevær (befolkning: 200), og tilbyr unike overnattingssteder ved havet med endeløs utsikt over sjøen – og den majestetiske klippen Alden. Den vakre skjærgården i Værlandet og Bulandet er forbundet med broer, og her kan man dra på oppdagelsesferd, for eksempel med sykkel.

På autententiske Angvik Gamle Handelssted får gjestene kulturarv og hjemmekoselig eleganse. Dette nøye restaurerte 37-roms hotellet ved Tingvollfjorden har røtter tilbake til 1500-tallet, da den lokale Angvik-familien begynte å servere tømmerhandlere. Det er fortsatt familiedrevet, og utmerker seg med fint porselen, flotte ildsteder, et museum, kunstgalleri og et tømmerhus fra 1700-tallet – og ikke minst har det et av Norges fineste spa. Kjøkkenet henter sine råvarer fra fjellene, skogene og åkrene i regionen.

Reis tilbake i tid
På Haukali 33/3 kan man reise tilbake i tid til 1850 og bo i et husmannshus. Her får gjestene en digital «detox» i uberørt natur bare en times kjøretur fra Stavanger. Gjestene kan hugge ved, varme opp badevannet, høste grønnsaker og fiske sin egen middag i vannet nedenfor huset – akkurat som de gjorde på 1800-tallet. Den 38 m2 store hytten med plass til 8 personer har strøm og kjøleskap, men bortsett fra det inviterer stedet til å senke skuldrene og koble helt av.Gårdslivet 

Hvis man har smaken på skikkelig gårdsmat burde man gå i land ved Nes gard, innerst i den spektakulære Sognefjorden. Nes gard er plassert ved fjorden og har utsikt mot Feigumfossen – et av Skandinavias høyeste fossefall. Her blander den tradisjonelle arkitekturen og interiøret seg med moderne bekvemmeligheter. Vennlig, personlig service står på menyen på Nes gard – sammen med frokost og en treretters middag hver dag. Gjestene kan slappe av i hagen eller på brygga. De kan også leie sykkel, robåt eller kajakk. Enda bedre, en tur gjennom den fantastiske Breheimen nasjonalpark til Navarsete, fjellhytten hvor bonden bodde for å passe på kyrne hver sommer – et must for enhver gjest.

Toppfoto: Juvet Landskapshotell