Lars Helge ble norsk mester i hjemmebrygging

Kjøkkensjefens ukjente hobby ga topp-plassering i NM.

På jobb serverer han øl fra landets største bryggeri. På hjemmebane sørger han for servering fra ett av landets minste – i egen kjeller. Og nå er kjøkkensjefen ved Finnøy Havstuer ytterst på Romsdalskysten, Lars Helge Hanssen, kåret til landets beste hjemmebrygger.
Finnøy Havstuer er en del av Classic Norway Hotels.

«Kjellermester»
«Veldig gledelig, og ganske overraskende» sier Lars Helge Hanssen etter at han plukket med seg både gull, sølv og bronse under årets Norgesmesterskap for hjemmebryggere.

Det er Norsk Hjemmebryggerforening, Norbrygg, som står bak norgesmesterskapet. Og i den ombygde vaskekjelleren hjemme på Harøya utenfor Molde har Lars Helge Hansen utviklet spisskompetanse på hjemmebrygging. «Vi hadde et rom til overs i huset, og dette passet perfekt til hjemmebrygging av ulike typer øl hvor fire av dem ble sendt inn til mesterskapet»

Mørk vinner
«Jeg ble veldig glad da dommerpanelet leste opp at det ene brygget jeg sendte inn, Stølen Eisbock, fikk NM-sølv. Overraskelsen var derfor svært stor da de presenterte Stølen Stabock, doppelbock, som vinner i klassen. Å ta en dobbeltseier i bokk-øl-klassen hadde jeg ikke turt å drømme om», sier Lars Helge Hanssen. Men det stopper ikke der. Lars Helge Hanssen havnet også på bronseplass i klassen for juleøl.

Fjord til bord
Det er ikke så mange gjester som vet at kjøkkensjef og assisterende hotellsjef, Lars Helge, er en mester med betydelig kunnskap om både øl, vin og brennevin – Gjestene som kommer til Finnøy Havstuer kan med andre ord føle seg trygge på at drikken er i toppklasse?
«Det kan jeg love, selv om det ikke er det hjemmeproduserte brygget fra egen kjeller som serveres der. Det er andre og strenge regler for mat og drikke som serveres til hotell- og restaurantgjester, så hjemmebrygg kommer ikke på drikkekartet hos Finnøy Havstuer. Vi har derimot fabelaktige retter der vi henter råvarene i sjøen utenfor her, med kortreist mat fra fjord til bord – i kombinasjon med riktig drikke. Men, Classic Norway Hotels har Gloppen Hotell som har eget bryggeri som er en stor inspirasjon for oss. Kanskje blir det eget bryggeri ved Finnøy Havstuer i fremtiden», sier en glad kjøkkensjef, som har etablert selskapet «Stølen Sats- og Dropskokeri».«Jeg elsker å utforske alt som kan kokes og foredles og tappes på glass og flaske. Alt fra drops til øl», ler den ferske norgesmesteren, som også har utdannet seg til vinkelner.

Stolte tradisjoner
«Vi i Classic Norway Hotels er stolte over å ha en NM-vinner blant våre ansatte. Vi heier på at medarbeiderne skal utvide og utvikle kunnskap om både mat og drikke, og Lars Helge Hanssen viser at hardt og målrettet arbeid gir gode resultater», sier administrerende direktør Stephen Meinich-Bache. «Natur, kultur og historie er grunnfundamentet i Classic Norway Hotels, og med kunnskap om norske mattradisjoner i bunnen skal vi servere magiske øyeblikk til alle våre gjester», avslutter Stephen Meinich-Bache.

Toppfoto: Kjøkkensjefen ved Finnøy Havstuer ytterst på Romsdalskysten, Lars Helge Hanssen, er kåret til landets beste hjemmebrygger.