«Derfor har jeg aldri vært mer stolt av norsk reiseliv enn nå»

Kronikk fra Stephen Meinich-Bache, adm.dir Classic Norway Hotels.

«Derfor har jeg aldri vært mer stolt av norsk reiseliv enn nå»

Historien viser oss det, igjen og igjen. At selv den tøffeste motgangen alltid kan snus til medgang hvis man setter gode mennesker sammen. Og at selv de tyngste lassene blir lettere å dra dersom mange nok trekker i samme retning.

Norsk reiseliv er kjent for opplevelser i verdensklasse, fantastisk natur, et økende antall meget gode overnattingsbedrifter og stadig flere kokker i verdenstoppen. Men reisen mot toppen har langt fra vært fri for problemer. Veien til å skape et reisemål i elitedivisjonen var brolagt av de beste intensjonene, men reiselivet har måtte tåle kritikk for ikke å samarbeide godt nok mot et felles bærekraftig mål. Derfor har det vært dager da jeg ikke alltid har vært like stolt over det vi har levert sammen.

Nå er jeg virkelig stolt

Aldri har jeg vært så stolt av å få være en del av norsk reiseliv som jeg er akkurat nå! Aldri har jeg følt et sterkere fellesskap mellom aktører som tidligere bare har sett på hverandre som konkurrenter. Aldri før har jeg kjent et sterkere kollegialt fellesskap med tusenvis av reiselivsmedarbeider som jobber rundt om i landet. Av koronapandemien er det mye å lære. Og den har lært oss at samhold på tvers av bedrifter og tjenester gir kraft og styrke. Og at dette er nødvendig for å få oss videre ut av krisen som igjen rammet en hel næring.

Jeg er stolt fordi: Vi har stått imot virus, mot nedstengning, uforutsigbare støtteordninger, rekrutteringsutfordringer, permitteringer og en hel masse andre utfordringer som kunne ha veltet vår fantastiske næring. Midt oppe i dette er jeg er umåtelig stolt over å ha kolleger som dere, som har stått på, skapt gode reiselivsprodukter i en tid der det var lettere å la seg lamme av mørket enn å inspirere av lyset. Enkelte restauranter og hoteller har for første gang måtte stenge ned virksomheten. Steder som ikke engang under den siste verdenskrigen var nødt til å stenge. Dere har tatt de utfordringene som har kommet igjen og igjen, og skapt det beste ut av situasjonen uansett hvor vanskelig den har synes å være. Vi har vist at selv om vi «bare» står for 3,3 prosent av BNP, så er vi en næring med nærmere 175 000 ansatte, som er med på å gjøre både by og land attraktivt for både nordmenn og tilreisende. Og gjennom den mest krevende tiden etter krigen har skapt fantastiske opplevelser for alle våre gjester. Mange av dem har vært nye gjester fra vårt eget land, som gjennom møter med gode reiselivsmedarbeidere har blitt verdifulle ambassadører.

Jeg er stolt fordi: For først gang, gjerne i historien har eiere, leder og medarbeidere stått i samme utenfor Stortinget for å kreve å få lov til å gå på jobb. Ikke for høyere lønn, som flere i bransjen fortjener. Ikke for å få bedre arbeidsvilkår, ekstra fridager eller andre tradisjonelle kampsaker. Men de står sammen for retten til å få gå på jobb. For å få på plass en trygg og god en ordning som ikke sendte våre kolleger hjem i ledighet. Men for å skape forutsigbarhet inn i det nye reiselivsåret som er like om hjørnet. Det gjør meg rett og slett utrolig inspirert og motivert til å videreutvikle reiselivsproduktet Norge når vi har så utrolig mange dyktig kolleger.

Nå er tiden inne for å ta en velfortjent pause, en rolig periode med venner og familie. Det er dere vel unt, mer enn noensinne. Jeg er stolt av dere – alle sammen!

Med ønske om en riktig god jul fra

Stephen Meinich-Bache
Administrerende direktør
Classic Norway Hotels