Ukens navn: Patrick Verde

Patrick Verde, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen

Patrick Verde

Førsteamanuensis

Markedshøyskolen

– Hva består din arbeidshverdag av?

– Mine dager er veldig forskjellige, og alle kan på sin måte være utfordrende. Når jeg har undervisning, om lag 50–70 dager i året, møter jeg fra 30 til 100 studenter. Det er gjerne veldig slitsomme dager, men kan være de beste dagene man kan tenke seg. Det hele avhenger jo av om man føler at man har lykkes – at noe er kommet frem og har skapt noen nye tanker og forståelse. En mer vanlig dag består enten av at jeg forbereder meg til undervisning (leser og systematiserer stoff) eller at jeg følger opp mine administrative forpliktelser. Jeg er, ved siden av å være 1.lektor ved Markedshøyskolen, også faglig studieleder for Studiet i Kreativitet, Innovasjon og Forretningsutvikling. Det vil si at jeg er overordnet faglig ansvarlig for at hele studiet utvikles og leveres så godt som mulig. Det siste er en veldig mangfoldig og dynamisk oppgave, studiet er ganske nytt, med et omfattende faglig samarbeid med et stort nettverk, både i akademia og NL.

– Hva er det beste ved jobben din?

– Det å lese forskningsartikler og fagbøker, å få aha-opplevelser, kan være fantastisk, men det beste er studentene. Den største gleden er de gangene en ser lyset i øynene på en student og man føler at her er en som ikke bare tar utdanning for å få seg en jobb, men vil forstå tingene. En som studerer fordi det er gøy.

– Har du noen du har sett opp til?

– Å ja mange. Jeg har aldri hatt vanskelig for å finne helter. Men aldri i sport, politikk eller popmusikk, må jeg medgi. Skal vi gå utenfor familien og kameratflokken, og begrense oss til arbeidslivet, for å gjøre listen litt kortere? Av akademikere vil jeg særlig peke på Richard Normann, som jeg traff flere ganger før han døde her for noen år siden. En fantastisk kunnskapsrik og kreativ mann, som ikke lot seg fange og begrense av hverken higen etter akademisk status eller penger (to smittsomme sykdommer, som ellers ser ut til å fange mange). Av næringslivsledere vil jeg særlig peke på Olav Hytta (adm.dir i Sparebanken NOR og styreformann i DnB NOR). En mann som verdsetter klokskapen som gror av en god samtale, især når man er uenig i utgangspunktet, og kanskje etterpå også.

– Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

– Det er mange tradisjoner der. Både fredagspils og vinlotteri. Bursdagsfeiringer med kake og så videre. Det hyggeligste for meg er nok de gode samtaler som oppstår rundt pausebordet vårt, der administrasjon og fagstab møtes og sludrer. Der skifter det fra siste nytt fra tabloiden, over til dyptpløyende faglige diskusjoner. Og så videre til vår hjemlige politikk, selv om det nok blir mindre, nå når valgkampen er over.

– Hvor lenge har du vært medlem i HSMAI?

– Jeg er ikke medlem og det burde jeg vel være, men jeg har samarbeidet med HSMAI i snart fem år. Og da snakekr vi om 10–15 arbeidsdager i året på felles prosjekter, især omkring utviklingen av Serviceløftet.

– Hva synes du er det beste ved HSMAI?

– Møteplassene dere klarer å skape.

– Er det noen aktiviteter/tiltak du synes HSMAI bør starte opp?

– Ja, mange – især rundt erfaringsutveksling blant folk i Servicebransjen. Det er fortsatt slik at god service må utvikles av bransjene, og der er det fortsatt veldig mye å hente. Forskerne kan så komme og dokumentere hva som har skjedd, men ikke vent av dem at de skal vite hva dere må gjøre.

– Beskriv en perfekt helg for deg.

– Fredag ettermiddag tidlig hjem og treffe kone eller et av barna nede i seilbåten. Helst bare én av gangen, det er mest intimt. En god middag og en flaske vin. Lese en fagartikkel eller kanskje en krim. Tidlig lørdag morgen ut i brisen og seile noen timer, dit vinden bærer. Fiske litt makrell underveis, grille litt, en god flaske vin til og en god natts søvn. Så en søndag med seiltur hjem, med en liten stopp på en av restaurantene i Oslofjorden – der er det flere som er ganske gode, faktisk.

– Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

– Satset en stor del av oljemilliardene på utvikling av fornybar energi. Hvis du er en fornuftig økonom, sier du at det er tull, slik statsministeren sikkert sier. Men hvis du har bare litt mer fantasi enn fornuft, så forstår du at det som i dag fremstår som en sikker investering i aksjer, blir lite sikkert når økonomien går til h . . . . Og det er bare da vi trenger oljepengene. Hvis ting går bra trenger man jo ikke sparepenger. Blir det noe igjen, bruk det på ungdommen, og især på utdanning og forskning. Noen ser ut til å tro at bare det går bra med de eldre i et samfunn, er alt bra, men det er feil. Det er ungdommen ting dreier seg om. Går det bra med dem, går det bra med oss når vi blir gamle.

– Hva er tittelen på boken om livet ditt?

– «Uten angst – ingen glede». Eller kanskje «Kjærlighet og vin – og så litt innsikt, da…».

– Hvor går neste reise privat eller i arbeid?

– Arbeid: Skal snart ha to uker med skriving av en artikkel på hytta (i Tyrkia). Privat: Drar neste uke med en 10. klasse på tur til Polen (Auschwitz) og andre leirer fra 2.verdenskrig. ”Se hvor ond verden blir når ungdommen lar seg forføre…”

– Har du noen spesielle hobbyer?

– Spør du fortsatt?

– Takk, har du ellers noe på hjertet?

– Ja, gratulerer VIA Travel med prisen for årets Serviceløft. Flott innsats. Og alle de andre som ikke var dårligere. Men én må jo vinne.