Cruiseoppgang for 2010

Cruiseskipet Oriana i Hardangerfjorden

Cruise Norway AS, som markedsfører cruisedestinasjon Norge, melder om at 2010 ser ut til slå nye rekorder. Så langt er 1560 cruiseanløp meldt til Norge i år, mot 1478 i fjor, med cirka 1,7 millioner besøkende cruiseturister, skriver selskapet i en pressemelding.

Cruisesesongen til Norge starter i år med to vintercruise i mars. Begge besøker flere havner langs kysten, før de ender i Alta, hvor gjestene har muligheten til å overnatte i ishotellet. Etterspørselen etter vintercruise til Norge øker, og i 2011 vil vi se minst fire vintercruise i våre farvann i februar og mars. Norske vinteropplevelser, jakten på nordlyset og overnatting i Ishotellet i Alta er aktiviteter som trekker cruiseturistene til Norge vinterstid.

Stavanger ser igjen ut til å få en kraftig økning, fra 99 anløp i 2009 til 115 i 2010. Hardanger melder om en større økning, spesielt til Ulvik. Også Molde øker kraftig, fra 33 anløp i 2009 til 51 i 2010.

Nye cruisedestinasjoner kommer virkelig på kartet til sommeren. Florø går fra to cruiseanløp i 2009 til 13 i 2010, og Narvik fra tre anløp i 2009 til ti i 2010.

De store tunge cruisedestinasjonene, som Bergen, Flåm, Geiranger og Nordkapp, får en liten nedgang i antall anløp i 2010 sammenlignet med 2009. Men bruttotonn øker, noe som betyr at skipene blir større, med flere passasjerer. Både Oslo, Kristiansand, Ålesund og Tromsø får en liten økning i antall anløp.

I «kriseåret» 2009 kunne cruiserederiene melde om 104 prosent belegg, og med samme belegg i 2010 vil vi få cirka 1,9 millioner besøkende cruiseturister til Norge, melder Cruise Norway AS.

Tallene viser at cruisetrafikken spres ut over flere destinasjoner, og også utover flere dager samt utover en lengre sesong.  Både Bergen, Flåm og Geiranger melder om en god spredning av trafikken og færre ”toppdager”. Både havner, operatører og rederier er svært opptatt av å unngå for mange skip til havn samtidig, da dette kan forringe kvaliteten på produktet.

For å kunne påvirke en best mulig spredning av cruiseanløpene i fremtiden, utvikler Cruise Norway, i samarbeid med de fleste norske havner og Innovasjon Norge, et Early Warning System, det vil si en kalender med oversikt over cruiseanløp til norske havner tre år frem i tid, med håp om få på plass løsningen i løpet av første kvartal i år.

Foreløpige innmeldte cruiseskip til Norge i 2011 viser en markant økning av cruiseanløp til Norge, med mellom ett til tre nye anløp fra hvert rederi, sammenlignet med 2010.

Foto: Cruiseskipet Oriana i Hardangerfjorden