Nå kommer hotellstjernene

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap). Fotograf: Henrik Kreilishheim

Norge får et banebrytende system for stjernemerking av hoteller, skriver Nærings- og handelsdepartementet i en pressemelding.

– Det gledelige med det norske systemet er at kundene selv måler servicenivået, og at hotellene må være gode på miljø for å nå opp i stjerneskalaen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Radisson Blu Plaza Hotel
Radisson Blu Plaza Hotel er ett av hotellene det kanskje vanker stjerner på.

Systemet er utarbeidet av NHO Reiseliv. Det innholder spesifikke kriterier for å tildele hotellene fra én til fem stjerner, og en teknisk løsning som gjør det lett for hotellene å bli stjernemerket.

– Systemet er internasjonalt banebrytende, og vil bli et eksempel til etterfølgelse i andre land i Europa. Vi vet at flere land allerede er i gang med å forbedre sitt eget system, basert på det arbeidet som nå er lagt ned i det nye norske systemet, sier Giske.

Den nye graderingen legger blant annet vekt på miljø, service og fleksibilitet. Gjestenes syn skal også telle med.

– Et hotell kan miste en stjerne hvis gjestene er misfornøyde. Dette er nytt, sammenlignet med tilsvarende system i Europa, sier Giske.

Systemet vil representere en betydelig forankring av hotellenes arbeid med egen kvalitet, og forbedrer hotellgjestenes mulighet til å vite hva de kan forvente av de enkelte hotellene før de bestiller opphold.

– Det er på høy tid at også Norge får et nasjonalt kvalitetssikringssystem for hotellbransjen på plass. Jeg ser derfor frem til at systemet blir satt i drift, sier Giske.

Foto: Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap). Fotograf: Henrik Kreilishheim