Hele luftrommet stengt

Norwegian-maskin ved landing. Fotograf: Hans Olav Nyborg/Norwegian

Klokken 10.00 i dag stengte Avinor hele luftrommet over Norge, og har innkalt til pressekonferanse i ved hovedkontoret i Bjørvika klokken 12.00. Det er ennå usikkert hvor lenge luftrommet vil være stengt, etter at aske fra vulkanutbruddet på Island har trukket mot Norge.

HSMAI.no vil prøve å dekke utviklingen fortløpende. Denne saken vil derfor oppdateres noen ganger i løpet av dagen.

Over UK er også deler av luftrommet stengt, blant annet flyplassene i Edinburgh, Glasgow, Belfast og Newcastle, heter det i en ekstra nyhetsbulletin vi har mottatt fra VIA Travel i morgentimene.

Hundrevis av flighter er kansellert fra London-flyplassene, Luton, Birmingham og Manchester. BA har kansellert alle innenriksflyvninger, skriver byråkjeden videre, og beklager alle ulempende dette vil medføre for kundene. Samtidig uttrykker selskapet tilfredshet med at sikkerheten kommer først.

VIA Travel forsikrer at både de og flyselskapene selv prøverå finne løsninger for passasjerene, med alternative reisemåter, tog, buss, leiebil og båt. For å forenkle bestillingsrutinene ber de alle passasjerer benytte seg av et kredittkort ved bestilling, slik at de kan ordne opp via Amadeus eller Internett (artikkelen fortsetter under videoklippet):

httpv://www.youtube.com/watch?v=cCACl20MKGM

Avinor avholdt en pressekonferanse klokken tolv i dag, der det fremkom at luftrommet vil bli holdt stengt på ubestemt tid. Det har ikke lyktes redaksjonen å få rede på hva som fremkom i Samferdselsdepartementets pressekonferanse klokken 14.30 i ettermiddag.

Helse- og omsorgsdepartementet melder imidlertid at stansen i sivil luftfart også får konsekvenser for ambulanseflyvningene.

– Helsevesenet er satt i beredskap. Vi vurderer fortløpende tiltak for å sikre at de som trenger akutt syketransport får det, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Både nasjonale helsemyndigheter og de regionale helseforetakene er satt i beredskap som følge av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

Helse- og omsorgsministeren understreker at helsetjenesten har en god akuttberedskap, og at det heller ikke er uvanlig at det oppstår situasjoner hvor fly ikke kan benyttes.

Dialog med forsvaret

– Men det er spesielt at dette nå rammer hele landet samtidig. Dette kan få konsekvenser for liv og helse. Vi vil ta alle mulige grep, for å sikre at de som trenger akutt syketransport får dette. Men det er klart at vi ikke har en like god beredskap nå som den vi har når helikoptrene går, sier Strøm-Erichsen.

Helsedirektoratet vil nå holde møter med fylkesmennene og de regionale helseforetakene for å vurdere ytterligere tiltak. Det er også satt i gang en dialog med forsvaret, for å se om det finnes andre løsninger for å transportere akutt syke.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Fotograf: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Fotograf: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

Samtidig jobber Nasjonalt folkehelseinstitutt og Norsk institutt for luftforskning for å å vurdere mulige konsekvenser og tiltak i forbindelse med luftforurensningen.

– Vi følger også dette nøye, og vil gå ut med råd til befolkningen om det skulle oppstå helseskadelige mengder vulkanaske i luften på bakkenivå, sier helse- og omsorgsministeren.

Følger forurensningen

Det kan senere bli aktuelt å gi råd om at spesielt utsatte grupper bør holde seg innendørs ved skadelige mengder på bakkenivå. Dette er de samme råd som regelmessig gis befolkningen i de store byene når luftforurensningen er stor.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at stans i ambulanseflyvninger og eventuell luftforurensning skal få så få konsekvenser som mulig, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun understreker at helsevesenet nå planlegger for at situasjonen kan bli langvarig.

Toppfoto: Norwegian-maskin ved landing. Fotograf: Hans Olav Nyborg/Norwegian