God sesong for Fjord Line

Et av Fjord Lines nye skip, hentet fra en presentasjon fra rederiet

Fjord Line kan vise til en økning i passasjerbelegget på seks prosent på årets seilinger mellom Kristiansand og Hirtshals, sammenlignet med 2008-sesongen, skriver rederiet i en pressemelding.

– Fjord Line Express har bidratt til en kraftig økning i tallet på reisende via Kristiansand, som har kommet havnen og hele regionen til gode, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Fjord Lines hurtiggående katamaran, HSC Fjord Cat, gikk sist søndag i vinteropplag, etter å ha gjennomført 654 seilinger over Skagerrak siden sesongen startet fredag 30. april.

– Etter utestengelsen fra Kristiansand havn i 2009, var vi svært spente på hvilken mottakelse Fjord Line Express ville få i markedet. Samlet passasjertall i år har vært på samme nivå som for to år siden. Men som følge av at seilingene startet senere og ble avsluttet tidligere enn for to år siden, økte belegget per seiling med seks prosent. Økonomisk har driften av Fjord Line Express gitt overskudd, opplyser Fardal.

Utestengelse har kostet dyrt

– Utestengelsen fra Kristiansand havn i 2009 var en stor belastning for Fjord Line, og vi er på den bakgrunn rimelig godt fornøyd med økningen i trafikkbelegget. Vi ble imidlertid tvunget til å føre en mer aggressiv prispolitikk, for å innarbeide linjen i markedet igjen, og måtte også etablere driftsorganisasjonen på nytt. I sum har utestengelsen kostet oss dyrt, sier Fjord Line-sjefen.

Fjord Line Express gjør overfarten mellom Kristiansand og Hirtshals på to timer og femten minutter, og er det raskeste transportalternativet sjøveien mellom Norge og EU. I år har tallet på reisende fra land utenfor Norge vist positiv økning. Antall kjøretøyer har gått opp med cirka 14 prosent, til om lag 81.000.

Kraftig trafikkvekst

For havnene både i Kristiansand og i Hirtshals har Fjord Line Express bidratt til sterk vekst i 2010.

– Fra 1. mai til 1. september var det cirka 130.000 flere reisende via Kristiansand enn i samme periode i fjor, da Color Line var enerådende. Både for havnen og for næringslivet i regionen har det således stor betydning at det er flere en én aktør som tilbyr transport over Skagerrak, påpeker Fardal.

Nye ferger øker passasjergrunnlaget

Fjord Line-sjefen sier at rederiets markedsandel på sommerens seilinger mellom Kristiansand og Hirtshals var 25 prosent, mot 24,8 prosent i 2008.

– Nå går HSC Fjord Cat i vinteropplag, og blir klargjort til neste sesong, som starter torsdag 14.april. Vi startet 2011-salget i august, og booking-tallene så langt indikerer at fremgangen vil fortsette neste sesong.

Året etter, i 2012, får Fjord Line overlevert to nye cruiseferger, og vil da tilby daglige avganger året rundt, både mellom Vestlandet og Hirtshals og mellom Kristiansand og Hirtshals.

– Vi tror potensialet for passasjervekst på begge linjer er meget godt, understreker Fardal.