Bocuse d'Or på SMAK 2011

Tallerken og bestikk

Ikke før har Norge erobret en plass på pallen i det uoffisielle VM i kokkekunst, så er Bocuse d’Or-sirkuset i gang igjen, denne gang på messen SMAK 2011 på Lillestrøm denne uken, skriver Norges Varemesse i en pressemelding.

Utallige konkurranser og events vil sørge for at det svinger under hele messen, fra tirsdag til og med fredag.

Vinneren av «Årets Kokk», som kåres på avslutningsdagen, 11. februar, blir Norges deltaker i neste Bocuse d’Or Europe.

1. kvalifiseringsrunde

– Utvilsomt Norges mest betydningsfulle kokkekonkurranse nettopp fordi den fungerer som kvalifisering til neste Bocuse d’Or-runde, poengterte Tom Victor Gausdal da han representerte den norske Bocuse d’Or-komiteen under messens møte med norske medier helt nylig. Gausdal var selv deltaker i Bocuse d’Or i 2005, og hentet sølvmedaljen hjem til Norge.

Det blir en seks timer lang konkurranse, skåret over samme lest som VM-konkurransen i Lyon, bokstavelig for åpen scene med den sterkt profilerte mesterkokken Harald Osa som seremonimester. De ferdige rettene anrettes til slutt på store sølvfat for servering til en sterkt høykompetent jury. Årets finalister og morgendagens mesterkokker in spe, er Miriam Østvik Jenssen, Roger Malmin, Alexander Østli Berg, Even Ramsvik, Morten Rathe og Ørjan Johannessen.

Stor NM-arena

Men «Årets Kokk» er ikke den eneste kokkekonkurransen på SMAK 2011. Faktisk er messen en stor NM-arena. Tirsdag 8. februar arrangeres NM i konditorkunst og neste dag NM for institusjonskokker/lag.

Onsdag dukes det for ”Årets Grønne Kokk”. Konkurransen er et samarbeid mellom Kokkenes Mesterlaug Oslo, Segers, Smak 2011 og Opplysningskontoret for frukt og grønt. De seks finalelagene er Gro Helene Andersen og Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden i Oslo, Bjørnar Håkonsrud og Balazs Debreczeni fra Bølgen og Moi på Høvikodden, Jan Ivar Nykvist og Karl Gunnar Harbak, Centra Høvik, Are Nordtvedt og Maren Solheim fra Oro bar og grill, Lukasz Brekke og Stig Fagerholt fra Straen Restaurant i Stavanger, Raymond Grimstad og Christoffer William Davidsen fra Tango bar og restaurant, også Stavanger.

Pizza og rekesmørbrød

Men det er ikke bare gourmetkokker som vil sette hverandre i stevne under SMAK 2011. Nasjonal Pizzamester 2011 skal kåres. Pizzakonkurransen kjøres i Hall D og antas å bli en publikumsmagnet. «Italiensk pizza» er egen klasse, «amerikansk pizza» likeså. Dessuten blir det en «åpen klasse». Til sammen skal det altså kåres tre nasjonale pizzamestere i løpet av like mange dager (tirsdag–torsdag).
Torsdag er det «NM i rekesmørbrød»!

NM i maskinoppvask

En konkurranse som er instituert på merkevaremessen SMAK, er NM i Maskinoppvask som pågår fra tirsdag til fredag, i regi av Lilleborg Profesjonell AS (hovedarrangør), BFSN og Norges Varemesse. Formålet er å heve både oppvaskmedarbeidernes kompetanse og statusen for en av de lavest estimerte arbeidsgruppene i norske storkjøkken, i tillegg til å fokusere på hygiene generelt.
NM i maskinoppvask ble arrangert første gang i 2006.

Konkurranse i borddekking

Tradisjonen tro blir det også arrangert en konkurranse i borddekking for lærlinger, denne gang inspirert av Ski VM i Holmenkollen 2011. 8 lag stiller i konkurransen som pågår i fire samfulle dager, og er et samarbeidsopplegg mellom opplæringskontorene i Oslo og Akershus.

Prisutdelinger

En rekke høythengende priser skal deles ut i løpet av messen:

På Matomsorgsdagen 9. februar vil ’Matomsorgsprisen 2011’ bli utdelt.

I tilknytning til Horeca-seminaret 9. februar, utdeles prisene til vinnerne av «Årets hotelleder 2011» og «Årets restauratør 2011», samt «Twinings Best Breakfast» – konkurransen som kårer Norges beste frokostrestaurant.