Årets grønne kokk 2011 kåret

Raymond Grimstad og Christopher W. Davidsen fra Tango bar og kjøkken i Stavanger

To blide karer fra Tango Bar og Restaurant i Stavanger gikk til topps i konkurransen Årets grønne kokk under messen Smak 2011 på Lillestrøm. Raymond Grimstad og Christopher William Davidsen overbeviste stort og hadde en enstemmig jury bak seg da resultatet kom for en dag, skriver Oplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

– Det har vært en hard og jevn konkurranse og vi er veldig fornøyd med å vinne, sier de to kokkene, som har trent lenge på de grønne rettene sine i restauranten hjemme i Stavanger.

Vil inspirere til å tenke grønnere

Det var fjerde gangen konkurransen ble arrangert, og et interessert publikum fulgte de seks lagene som var tatt ut til å konkurrere på bakgrunn av innsendte menyer. Oppgaven var å lage fem retter til en buffet for tolv personer på tre timer. Rettene måtte bestå av kun frukt og grønt, og kunne verken inneholde fugl, fisk eller kjøtt, eller kraft fra disse.

– Hovedmålet med konkurransen er å sette fokus på de grønne råvarene og i etterkant formidle nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen. Håpet er at dette vil inspirere kokker og andre til å tenke grønnere og dermed sette mer frukt og grønnsaker på menyen, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. De samarbeider med Kokkenes Mesterlaug Oslo, Segers og Smak 2011 om denne fargerike kokkekonkurransen.

Holder høyt nivå

At konkurransen er krevende, legger ikke juryformann Geir Magnus Svae skjul på. Han selv vant tittelen Årets grønne kokk i 2009, og stod i spissen for den fem manns sterke juryen.

– Tre timer er kort tid på fem retter. Det har vært mye bra, gode smaker og mye nytt og spennende, sier han.

Her får han full støtte av meddommer Tom Victor Gausdal, kjent som verden ”nest beste kokk” og dommer i Masterchef: – Nivået er kjempehøyt, med kule teknikker og deltakere som får frem det som skjer ute i verden.

Premien til vinnerlaget var, foruten tittelen Årets grønne kokk 2011, en sjekk på 15.000 kroner og pokal.

De øvrige pallplassene gikk til:

2. plass: Are Nordtvedt, Oro Restaurant og Maren Solheim, Oro bar og grill
3. plass: Gro Helene Andersen og Nina Kristoffersen, Statholdergaarden

Vinnermenyen Årets grønne kokk 2011:

Terte på nordisk vis
Rugterte med ertechutney, senneps glasert beter
Beteravioli med eplekompott
pepperrotskum

Gresskar Trio
Gresskar ”canneloni” fylt med gresskar og aprikos
Krydderbakt gresskar, appelsinparfymert gulrot
Pistasj og gresskar vinagrette

SMAK ”Burger” 2011
Avocado ”Burger” med fennikeltoast
Tapioka med soyasyltet shimachi sopp og tat soi
Kål, chili og ingefær
Nøttesmør med soya

Potetgrateng anno Tango
Potetgrateng med kapslet røkt purreløksuppe
Remulade med kapers og pickels
Potet chips

Passion
Pasjonsfrukt og hvitsjokolade chiboust
Ananas og sitronverbena ”salsa”
Lune munker med vaniljekrem tilsmakt pasjonsfrukt
Limeskum og pasjonsfruktsirup

Foto: Raymond Grimstad og Christopher W. Davidsen, to glade vinnere fra Tango bar og kjøkken i Stavanger.