Rekordmange utenlandsturister

Fjordmotiv fra Fjord Tours AS

Etter en nedgang i forbindelse med finanskrisen, strømmer turistene nå til Norge igjen. Antallet utenlandske overnattingsgjester gikk opp med ti prosent i 2010, sammenlignet med året før. Aldri tidligere har det vært så mange utenlandske turister i Norge som i 2010.

Dette viser den årlige gjesteundersøkelsen Transportøkonomisk institutt gjennomfører på oppdrag fra Innovasjon Norge.

I 2010 kom det cirka 4,8 millioner utenlandske overnattingsgjester og 1,4 millioner dagsbesøkende fra utlandet til Norge. I tillegg ankom 411.000 passasjerer på cruiseskip.

Antallet overnattingsgjester på tjenestereise gikk opp med ti prosent, og antall overnattingsgjester på feriereise gikk også opp med ti prosent.

Tyskland, Sverige og Danmark er de tre viktigste markedene for norsk reiselivsnæring når det gjelder overnattingsgjester fra utlandet.

Antallet tyske overnattingsgjester økte med 18 prosent i 2010.

Gjesteundersøkelsen 2010 omfatter alle reiser til og fra Norge, som foretas av personer som er bosatt i utlandet, uansett formål og/eller overnattingsmåte. Både ferie- og forretningsreisende er inkludert, og undersøkelsen dekker i 2010 alle som reiser ut av landet med ferge, fly, tog eller på vei med bil, turbuss eller rutebuss.

Undersøkelsen har vært gjennomført hvert år side 1995.