Værsyke nordmenn rømmer landet

Amadores. Fotograf: Scott Gog/Star Tour

To millioner nordmenn legger turen utenlands i sommer, og én av fire sier sommerværet de siste par årene har påvirket årets reisevalg. Det viser en undersøkelse Respons har gjort for Star Tour. Hellas og Spania er de mest populære ferielandene.

– Den mest værsyke av alle, er en kvinne under 35 år fra Hedmark og Oppland, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour. Kjønn, alder og bosted er nemlig avgjørende for i hvor stor grad du lar sommerværet føre til et bestemt ferievalg.

– Tre av ti kvinner forteller at sommerværet påvirker årets reisevalg, mens to av ti menn sier det samme. De mest værsyke bor i Hedmark og Oppland, mens nordlendingene i langt mindre grad bryr seg om tidligere års sommervær når de bestemmer ferie.

Meteorolog Øyvind Johnsen ved Det norske meteorologiske institutt på Blindern bekrefter at været påvirker oss mennesker. Ved lavtrykk er atmosfæren ladet med flere positive ioner enn ellers, noe som over tid kan gjøre oss nedstemte og deprimerte.

– Kvinner er mer overfølsomme enn menn, fordi de produserer færre stresshormoner, sier Johnsen. Ifølge Johnsen er noen så overfølsomme for væromslag at de blir syke og får fysiske og psykiske plager.

– Ifølge undersøkelsen er det Hellas og Spania som er nordmenns mest populære ferievalg denne sommeren. Med tanke på det nordiske sommerværet de siste par årene, kjennes nok dette som et tryggere valg for den som vil ha solgaranti i ferien, smiler Larsen-Vonstett.

Fakta om undersøkelsen:

Landsdekkende undersøkelse gjennomført av Respons analyse for Star Tour i mars 2011.
1092 respondenter.

Illustrasjonsfoto: Amadores. Fotograf: Scott Gog/Star Tour