Bransjens Grand Old Man

Kurt Ritter, konsernsjef i The Rezidor Hotel Group (foto fra Rezidor)

Den sveitsiske hotelldirektøren Kurt Ritter feirer 35-årsjubileum med Rezidor. Han startet sin karriere i selskapet i 1976, som direktør for SAS Luleå Hotel i Sverige. Siden 1989 har han ledet Rezidor som konsernsjef, og er, med sine 22 år i sjefsstolen, den konsernsjefen i hotellbransjen som har sittet lengst, skriver Rezidor Hotel Group i en pressemelding.

Styret i Rezidor har nylig forlenget kontrakten med Kurt Ritter til 2015.

– Jeg ser tilbake på 35 fantastiske og varierte år, og nå gleder jeg meg veldig til å ta fatt på tre nye. Jeg elsker det jeg gjør, men jeg føler jeg fortsatt kan bidra til å utvikle Rezidor, sier han selv.

Global utfordrer

Under hans lederskap har Rezidor utviklet seg fra å være et lite, skandinavisk konsern, til en global utfordrer. I Ritters tid har Rezidor også blitt en av de raskest voksende hotellkjedene i verden. Konsernet har i dag 35.000 ansatte, og de tre merkevarene Radisson Blu, Park Inn by Radisson og Hotel Missoni. I porteføljen ligger mer enn 400 hoteller, med 90.000 rom, som enten er i drift eller under utvikling. Hotellene er lokalisert i 64 land over hele Europa, Midtøsten og Afrika.

Forutbestemt

Ritter er mannen bak flere av Rezidors store suksesser. Han har fått Radisson Blu til å bli rangert som én av Europas største, eksklusive og designbevisste merkevarer. Han står bak den imponerende veksten til Park Inn by Radisson, som gikk fra 0 til mer enn 140 hoteller i løpet av syv år. Og han er mannen bak partnerskapet mellom Rezidor og det ikoniske, italienske motehuset Missoni.

I hotellbransjen blir han beundret for sin genuine tro på gjestfrihet, sin ærlige innstilling og sin karismatiske og dynamiske personlighet. Han er en hotelldirektør i hjerte og sjel, og karrieren hans virker nesten forutbestemt: Kurt Ritter ble født i Sveits i 1947, og trådte sine barnesko i foreldrenes hotell i Sveits. Der lærte han tidlig betydningen av å gi gjestene oppmerksomhet og god service. Utdannelsen har han fra det prestisjetunge École Hôteliére de Lausanne, og hans første jobb var som assisterende sjef på Hotell Bellevue i Bern.

Historiske år

Etter å ha jobbet hos Ramada International Hotels i Belgia, Frankrike, Tyskland og Sverige, begynte han i Rezidor, først som General Manager i Sverige og så i Kuwait. I 1984 ble han forfremmet til Vice President for SAS International Hotels (SIH) i Midtøsten, og flyttet til Singapore. I neste fase av hans karriere ble han utnevnt til konsernsjef, med base i Oslo og deretter Brussel.

Viktige datoer i hans karriere inkluderer signeringen av franchise-avtalen med Carlson Hotels Worldwide i 1994. Dette dannet verdens første hotellkjede som kombinerte to merkevarer: Radisson SAS. 2002 er også et viktig årstall. Da inngikk han en ny avtale med Carlson, hvor de utviklet varemerkene Country Inns & Suites, Park Inn og Regent i Europa, Midtøsten og Afrika. I november 2005 signerte han en verdensomspennende lisensavtale med det italienske motehuset Missoni, for å utvikle og drive en kjede livsstilshoteller. Han var også ansvarlig for å få Rezidor Hotel Group notert på Stocholmbørsen.

Veien videre

– Jeg vil fortsette å fokusere på Rezidors lønnsomme vekst i nye markeder, som Russland/CIA og Afrika. Vi var pionerer i disse regionene, og i dag er vi blant de ledende internasjonale aktørene – en posisjon vi ønsker å beholde og utvide, sier Ritter.

– På verdensmarkedet har vi som mål å justere våre merkevarer globalt med vår største aksjonær, Carlson, som eier Radisson- og Park Inn-varemerkene. Vi er definitivt klare for neste steg, sier konsernsjefen.

Prisvinner

Ritter har blitt tildelt flere priser. Han fikk tittelen Corporate Hotelier of the World i 2002, senere har han fått tildelt Lifetime Achievement Award fra IHIF (International Hospitality Investment Forum), Brilliant Savarin-plaketten og Lifetime Achievement Award 2008 fra den prestisjetunge MKG. Tidlig i 2007 ble han også utnevnt en Carlson Fellow. Han har også mottatt to æresdoktorater, ett fra Johnson & Wales University, Providence (USA) og ett fra Oxford Brookes University, UK.

Kurt Ritter er gift med Lara Ritter, og bor i Brussel. Han har tre voksne barn og ett barnebarn, som ble født i januar 2011.

Foto: Kurt Ritter, konsernsjef i The Rezidor Hotel Group (foto fra Rezidor)