Veldedighet på Tjuvholmen

Marcel Leliënhof fotograferer Bjørn Kjos til utstillingen Rom 13 (foto fra The Thief)

Sist uke møttes Aksel Hennie, Bjørn Kjos, Cecilia Brækhus og Knut Storberget for portrettfotografering i Skur 13 på Tjuvholmen i Oslo. Totalt 21 profiler fra politikk, nærings- og kulturliv gir sitt bidrag til boken og utstillingen Rom 13, skriver det vordende hotellet The Thief i en pressemelding.

I samarbeid med Oslo Røde Kors har det kommende hotellet engasjert fotografen Marcel Leliënhof og journalisten Jonas Forsang til fremstillingen av en bok om hvordan viktige valg former livet. Overskuddet går uavkortet til organisasjonen Nettverk etter soning (NES). Alle medvirkende har stilt opp gratis for arbeidet med å gi tidligere straffedømte nye muligheter i samfunnet.

– Mitt håp med dette prosjektet er at våre felles historier om tøffe valg kan gjøre at folk gir hverandre litt større rom til å gjøre feil, og ikke minst til å gjøre ting rett igjen. Det står respekt og mot av det å bryte med vante mønstre, og det er noe vi alle burde gjøre oftere, sier Aksel Hennie, skuespiller og bidragsyter.

Til inspirasjon og inntekt for riktige valg

Oslo Røde Kors og hotellet har samlet 21 personligheter til boken og utstillingen. Her vil Thorvald Stoltenberg, Magne Furuholmen og Fritt Ord-vinner Louiza Louhibi, samt tidligere straffedømte, fortelle om sine personlige valg. Johnny Risjord deler sin historie om hvordan han, etter åtte år inn og ut av norske fengsler, nå har etablert seg med familie i Nord-Norge. Der jobber han som miljøarbeider, og etterutdanner seg for videre arbeid innen barnevernet.

– Som tidligere dommerfullmektig har jeg både dømt og møtt mange kriminelle gjengangere. Derfor treffer dette prosjektet ekstra nært hos meg. Jeg håper min og de andres historier kan bidra til at denne gruppen med modige mennesker blir møtt med større åpenhet, sier Norwegian-gründer og bidragsyter Bjørn Kjos.

Marcel Leliënhof har tatt alle portrettene til boken og utstillingen på et provisorisk hotellrom i Skur 13 på Tjuvholmen. Prosjektet skal inspirere til modige valg og nye muligheter. Overskuddet går til øremerkede aktiviteter, for å hjelpe enda flere på den vanskelige og ofte ensomme veien tilbake til samfunnet.

– Dette prosjektet er viktig! Røde Kors’ satsing på å bygge nettverk etter soning, bidrar til bedre liv og mindre kriminalitet. Det er vel så viktig å diskutere hva som skjer etter soning, som å diskutere lange fengselsstraffer og mer politi, sier Knut Storberget, tidligere justisminister og bidragsyter.

Tjuvtitt i Skur 13

Boken ved samme navn vil være tilgjengelig for salg fra april. Samtidig stilles også bildene ut for publikum utenfor hotellrommet i Skur 13. I samarbeid med Fineart Tjuvholmen, vil både fotografiene og interiøret i rommet auksjoneres bort til inntekt for Oslo Røde Kors/NES. Boken vil ligge på alle hotellrom når The Thief åpner i januar 2013. Hotellet har fått sitt navn etter Tjuvholmens historie, der bydelen har gått fra rettersted til kunstoase. Portrettserien er inspirert av troen på nye muligheter.

– Boken er et kunstnerisk prosjekt med et samfunnsengasjement. Organisasjonen vi støtter har mange av verdiene det norske samfunnet trenger mer av: toleranse, integrering, mangfold og ansvar. Vi er overveldet over engasjementet fra alle bidragsytere, som har gitt så mye av sin tid og seg selv. Vi håper også publikum vil fenges av prosjektet og formålet, avslutter Siri Løining Kolderup, prosjektleder for The Thief.

Bidragsytere:

 • Cecilia Brækhus, verdensmester i proffboksing
 • Bjørn Kjos, jurist, flyver og næringslivsleder
 • Louiza Louhibi, vinner av Fritt Ord-prisen 2012
 • Geir Lippestad, advokat
 • Johnny Risjord, miljøarbeider, tidligere straffedømt, aktiv i NES
 • Magne Furuholmen, musiker, komponist og kunstner
 • Thorvald Stoltenberg, norsk diplomat, tidligere utenriksminister
 • Knut Storberget, politiker og tidligere justisminister
 • Lena Kristin Ellingsen, skuespiller
 • Anbjørg Sætre Håtun, journalist og forfatter
 • Arne Treholt, tidligere embedsmann og politiker
 • Aksel Hennie, skuespiller, regissør og manusforfatter
 • Bente Berger, renholdsassistent, tidligere straffedømt, aktiv i NES
 • Karina Hollekim, foredragsholder, tidligere basehopper og frikjører
 • Samsaya, artist og skuespiller
 • Mia Leliënhof Gundersen, artist og skuespiller
 • Åse Kleveland, kulturarbeider, politiker og tidligere artist
 • Elsa Lystad, skuespiller
 • Ida Maria, artist, regissør og manusforfatter
 • Erlend Berger Jenssen, lastebilsjåfør, tidligere straffedømt, aktiv i NES
 • Tooji, artist, MGP-vinner og barnevernspedagog

Fotograf: Marcel Leliënhof
Tekstforfatter: Jonas Forsang
Redaktør: Torgeir Hjetland, Work In Progress
Scenograf: Tatjana Kaper, Scenesans

Foto: Marcel Leliënhof fotograferer Bjørn Kjos til utstillingen Rom 13 (foto fra The Thief)