Mest stolt av fjord og fjell

Solnedgang i Hardangerfjorden (Wikimedia commons)

Glem byer, natteliv, mat og underholdning. Nordmenn syns fortsatt at særegen natur er det beste vi har å by på som turistland, ifølge en undersøkelse. Det skriver Novasol i en pressemelding.

Drøyt åtte av ti mener fjorder og fjell er det gjeveste vi har å vise besøkende utlendinger, viser undersøkelsen, som er gjort av YouGov for Novasol, Europas største utleier av ferieboliger.

– Ti prosent svarer dessuten at vår nasjonale egenart er det ypperste vi kan vise frem. Også denne gruppen må antas å ha blant annet norsk natur i tankene, sier Espen Hjulstad, leder for Novasol i Norge.

Kultur og severdigheter settes på topp hos fem prosent av de spurte. Flotte byer, natteliv, underholdning og mattradisjoner nevnes av så få at det nesten ikke gir utslag i statistikken.

– Med tanke på den voldsomme utviklingen av tilbud innenfor slike områder de senere årene, er det interessant at vi selv fortsatt syns den norske storslåtte naturen er det beste vi har å by på. Dette vet jeg at mange hytteturister fra utlandet er enig i, sier Hjulstad.

Mange godord

Også hytteeiere som leier ut gjennom Novasol får høre mange godord om Norge.

– Til oss kommer det spesielt mange tyskere, og de bruker naturen aktivt. De søker fred og ro. At det er lang vei til restauranter og forlystelser, spiller tydeligvis ingen rolle, sier Ingrid Helene Gangdal, som, sammen med ektemannen, har to feriehus i Jondal ved Hardangerfjorden til utleie.

Mange bruker ferien til å ta en tur til sommerskisenteret eller en bretur på Folgefonna. Fisking er også svært populært.

– Nesten alle leier båt og vil fiske. De vil gjerne høre om gode fiskeplasser og hva slags fisk man får på de forskjellige stedene. De setter virkelig pris på det særegne vi har å tilby her.

Ut på tur

Den samme entusiasmen for norsk natur kommer til syne hos fjellturistene, ifølge Ole Guttorm Viko, som leier ut to hytter på Golsfjellet.

– Blant annet har vi en god del polske gjester. De bruker hytta som basis for kortere eller lengre utflukter med buss, tog og båt, og går dessuten en del i fjellet. Mange kommer igjen år etter år, sier han.

Interessen for å leie hytte i Norge er økende.

– Selv i fjor, som var et økonomisk sett dystert år i store deler av Europa, økte etterspørselen med tre prosent. Salget hittil i år indikerer at veksttakten øker. Så langt i 2012 er antall solgte uker opp 25 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier Espen Hjulstad.

Bestillingene øker mest for hytter i Rogaland, Hordaland, Nordland, på Sørlandskysten og Trøndelagskysten, samt i Valdres.

Foto: Solnedgang i Hardangerfjorden (Wikimedia commons)