Travel cruise-uke i Hardanger

Cruiseskipet Oriana i Hardangerfjorden

Vi står foran årets travleste uke for cruisenæringen i Hardanger. Mandag 21. mai kommer det tyske rederiet AIDAs nye, skip AIDAmar på jomfrutur til Eidfjord. Det blir dans og musikk på kaien, og kommunen inviterer offiserene om bord på kommunal lunsj, på Hardangervidda Natursenter Eidfjord.  AIDA er en trofast Hardanger-gjest, med 17 anløp i Eidfjord og ti i Ulvik i år.  Neste år øker de til 28 i Eidfjord og 14 i Ulvik, heter det i en pressemelding fra Cruise Destination Hardangerfjord.

Torsdag kommer det britiske rederiet Saga Cruises’ nyeste skip, Saga Sapphire, til Lofthus, for å ta del i Hardanger Musikkfest, som åpner samme dag.  For første gang skal et cruiseskip tilbringe tre døgn i Hardangerfjorden, idet hun fredag seiler videre til Eidfjord, og avslutter i Odda lørdag 26. mai. Skipet er nær fullbooket, med 700 passasjerer, som forventningsfulle skal nyte kulturen og naturen i Hardanger. Odda har ikke hatt cruisebesøk på mange år, og derfor blir det her underholdning på kaien, samt kommunal lunsj for kaptein og offiserer på Tyssedal Hotel.

Torsdag kommer også det amerikanske rederiet Holland America Lines skip Rotterdam til Eidfjord.  Hun er for første gang i ”cruisehovedstaden” Eidfjord.  Det er også første år at rederiet har lagt anløp til Hardangerfjorden.  I år er de ni ganger i fjorden, og øker til 14 anløp neste år.

Denne uken får Eidfjord og Ulvik i tillegg besøk av AIDAluna to ganger (søndag 20. og lørdag 26.) og britiske Ocean Countess (mandag 21.)

I år noterer Cruise Destination Hardangerfjord 86 anløp i Hardangerfjorden, med kapasitet 118.000 passasjerer.  Anløpene er fordelt på fem havner.  Det har aldri tidligere vært så mange cruisepassasjerer i regionen.  Sesongen startet 19. april, og siste anløp er 13. september.  Med fem måneders sesong, unngår man stress og kødannelser i Hardanger, og dette setter både rederier og passasjerer stor pris på.