Vil ha barnefri høstferie

Barnebarn og besteforeldre på DFDS. Foto fra DFDS

Unge foreldre er de ivrigste brukerne av besteforeldre som barnevakt i høstferien. Fedre generelt benytter seg også mer av denne muligheten enn mødre. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført i september av Respons Analyse, på vegne av DFDS Seaways, skriver rederiet i en pressemelding.

Vivian Sivertsen, country manager, DFDS Seaways– De siste årene har vi opplevd at besteforeldre oftere reiser på tur alene med barnebarna, og trenden øker for hvert år, sier administrerende direktør i DFDS Seaways Norge, Vivian Sivertsen (t.h.).

Vel én av tre foreldre med hjemmeboende barn sier at barna skal tilbringe tid med besteforeldrene i høstferien, og én av fem sier at de skal være helt alene med dem. Blant fedrene svarer 21 prosent at barna skal tilbringe tid alene med besteforeldrene i høstferien, mens kun 15 prosent av mødrene svarer det samme.

– Skoleferier, som høst- og vinterferier, er blant våre ”høysesonger” når det gjelder besteforeldre på tur med barnebarn. At flere fedre enn mødre hevder at barna skal være sammen med besteforeldrene i ferien, kan skyldes at foreldrene ikke er helt samsnakket ennå, eller at alenefedre i større grad enn alenemødre benytter seg av besteforeldre til å passe barna, sier Sivertsen.

Unge foreldre skal ha mindre tid med barna

Undersøkelsen viser at det er foreldre under 34 år som er aller ivrigst på å la besteforeldrene passe barna i høstferien.

– Høstferien kommer gjerne litt ubeleilig på foreldre som prioriterer å bruke ferieukene sine om sommeren og i høytidene, og kanskje særlig for unge småbarnsforeldre. Samtidig er det blitt akseptert og forventet av samfunnet at besteforeldre stepper inn som barnevakter, til tross for at mange av dagens besteforeldre selv er yrkesaktive, sier Sivertsen.

Barnas København

For besteforeldre som skal på tur med barnebarna, anbefaler Sivertsen en svipptur til København, som et feriealternativ som ikke krever for mye planlegging og aktivisering.

– København har mye spennende å by på for reisende i alle aldre, og en rekke morsomme aktiviteter for barn. I tillegg kan båt være et behagelig reisealternativ, der man enkelt kan holde styr på barna om bord, samt har tilgang til en rekke underholdningsmuligheter under hele reisen. Særlig er badebassenget og ballrommet populært, avslutter hun.

Toppfoto: Barnebarn og besteforeldre på DFDS. Foto fra DFDS