Ukens navn: Mette Bakketun

Bakketun

Mette Bakketun

Salssjef/Sales Manager

Fretheim Hotel

– Hva består din arbeidshverdag av?

– Min arbeidshverdag er aldri lik fra en dag til en annen. Arbeidsdagene går etter årstider og arrangement. Jeg har ansvar for alle markedene til hotellet, både angående salg og markedsføring.

– Fra slutten av august til desember går det mye i prisstrategier, arrangementsplanlegging for neste år, markedsføringsplanlegging i de ulike målgruppene, deltagelse på ulike workshops mot turoperatører og KK-markedet, salgstiltak for julebord, vinter og vår.

– Fra januar til april går det mye i kontraktering mot turoperatører, være med i drift  under arrangementer, oppdateringer av hjemmesider, utarbeidelse av annonser, deltagelse på forskjellige workshops mot turoperatører og KK-markedet, salgstiltak mot sensommer, høst og julebord. Juni, juli og august jobber jeg mest med mottak på booking. Da er det fullt trykk der, og alle som kan må hjelpe til.

– Vi har mange målgrupper, og vi har jobbet en del med å bestemme oss på hva skal vi være god på. Vi har landet på disse målgruppene:

Turoperatører med high end klienter (grupper og individuelle) som gjerne bor i mer enn en natt og som er opptatt av naturbaserte aktiviteter, god lokal mat, kultur og tradisjoner.

Individuelle som er opptatt av det samme. Det går mye på Rallarvegsturister, vandrere i Aurlandsdalen, laksefiskere osv. Vi har bla egne Rallarvegspakker som er veldig populære.

KK/Blåtur/Eventer fokusmålgruppe i lavsesong okt-apr. Hordaland og Sogn og Fjordane har tidligere vært satsningsområder, men jeg jobber nå i vinter annenhver uke fra Oslo for å jobbe nærmere markedet på Østlandet.

Selskap, og da fokus på bryllup. En av hovedmålene er å bli bryllupshotellet på Vestlandet.

– Hva er det beste ved jobben din?

– Det beste med jobben min er at den aldri er lik fra en dag til en annen. Jeg virkelig elsker Flåm og er fjerde generasjon som jobber på hotellet, og har en iver og en glede av å formidle hvor fantastisk det er i Flåm. Det gir meg mye å møte mennesker og formidle historien, kulturen og å være et godt vertskap for våre gjester.

– Har du noen du har sett opp til?

– Jeg startet som fersk selger helt alene i jobben min i 2006, og hadde da ingen selger å lære av. Men vi hadde da en drivende flink direktør som heter Birgittha Sandström, som har vært til stor inspirasjon når det gjelder hotellfaget, målgrupper, kreativitet og vertskapsrollen generelt. Jeg har lært veldig mye av henne! Jeg har også en mor som er grunder og har drevet firma i 30 år. Hun er ekstremt løsningsorientert, målbevisst og sterk personlighet. Det hjelper kanskje det og!

– Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

– Hos oss på Salg og Booking har vi tradisjon i å ringe i en gammel sauebjelle hver gang vi får inn et stort salg. Dette skaper engasjement og god stemning. Vi har også konkurranser på servicesalg.

– Hvor lenge har du vært medlem i HSMAI?

– Vi var medlemmer i mange år tidligere, og vant til og med en pris i 2006. Så har vi vært utmeldt noen år, men meldte oss inn igjen i 2012.

– Hva syns du er det beste ved HSMAI?

– Det beste for oss som er et selvstendig hotell, er å få en kanal for utveksling av erfaring og tilegne oss mer kunnskap.

– Er det noen aktiviteter eller tiltak du syns HSMAI bør starte opp?

– Det hadde vært morsomt å se noe nytt innen KK-salgsteknikker. Jeg savner litt «svung» over salget til dette segmentet. Hva skal til? Hva forlanges? Tilnærmingsmetodene endres hele tiden, og en «kreativ-camp» hadde vært morsomt å deltatt på!

– Beskriv en perfekt helg for deg.

–  En perfekt helg for meg innebærer en eller annen type aktivitet i naturen med min nærmeste familie og gode venner. Jeg er oppvokst midt på Rallarvegen, og har hytte der i dag. Et fantastisk utgangspunkt for skiturer, Rallarvegssykling og Rallarvegsvandring, fiske, jakt eller bare avslapping. God mat og god drikke må også inkluderes i en perfekt helg!

– Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

– Jeg må først si at når du er født i Norge har du i utgangspunktet vunnet i det store lotteriet. Her har vi alle goder man kan tenke seg, og resten er i grunn snakk om bagateller. To av «bagatellene» jeg ville ha lagt vekt på er psykisk helsevern og veistandard.

– Selv om Norge er et kjempegodt land og bo i, har vi en relativt stor andel av psykisk syke. Her mangler det generelle behandlingsinstitusjoner og behandlere, og da spesielt for unge syke. Og når jeg bor der jeg bor, og ser på veiene Norge har, så er ikke dette godt nok. Veistandarden og veiskilting i Norge ligger langt bak de fleste land. Her er det behov for strakstiltak!

– Hva er tittelen på boken om livet ditt?

– «Det lyser i stille grender»

– Hvor går neste reise, privat eller i arbeid?

–  Jeg reiser på en privat tur til Barcelona på tirsdag! Det er favorittbyen over alle favorittbyer i hele verden. Jeg er veldig glad i Spania, spansk språk, spansk mat og drikke, gamle bygninger og Gaudi. I Barcelona er det store matmarkeder hvor jeg kan gå i timevis og bare se, høre, lukte og smake! Perfekt!

– Har du noen spesielle hobbyer?

– Jeg har spilt håndball i tolv år selv, og etter jeg måtte slutte etter en skade, har jeg vært håndballtrener. Jeg har fulgt et lag nå fra de var jenter ni, til i år, hvor de er 15 og 16. Ellers er jeg glad i å gå på ski, stå på slalåm og å lage mat!

– Takk, har du ellers noe på hjertet?

– Jeg ønsker at Reiselivs Norge og de ulike destinasjonene jobber mer med fokus på samarbeid og de vertskapsrollene de faktisk har.

Foto: Mette Bakketun til venstre og Line Myking Skjerdal til høyre. Bildene er tatt ved pynting til jul og stemningen er god.