Bli bedre kjent med: Bengt Sjöström

Bengt SjöströmBengt Sjöström

Executive chef og gastronomic leader

Oslo Kongressenter

Bengt Sjöström er ny kjøkkensjef og gastronomisk leder ved Oslo Kongressenter. Bengt er en av Sveriges mest populære og respekterte kokker, kjent TV-kokk fra TV4 og en hel rekke restauranter, både som eier og kjøkkensjef. Han har også mottatt mange utmerkelser for sin kokkekunst. 8. januar arrangeres Møtebørsen, markedsføringskonferansen og HSMAI-prisene, og vi gleder oss til å få smake på maten hans.

– Hva består din arbeidshverdag av?

–En vesentlig del av jobben min er å lede samt utvikle det gastronomiske tilbudet ved Oslo Kongressenter Folkets Hus. Dette gjelder alt ifra de daglige innkjøpene, til å sikre kvalitet og service, holde kundepresentasjoner samt en god del administrasjon, så klart.

En viktig oppgave i 2013 har vært å lede utviklingen av Oslo Kongressenters nye matkonsept, Matfest, som ble lansert nå i høst. Nordisk, regionalt, rene råvarer, smak og matglede er viktige stikkord. Jeg jobber videre tett sammen med markedsavdelingen og har en god del andre oppdrag som gir meg en enormt kreativ hverdag.

– Hva er det beste ved jobben din?

– Alt det som huset og tjenesten fører med seg! Den positive feedbacken og all kundekontakt gir mye energi. Jeg er imponert over at huset, til tross for sin størrelse, klarer å ta til seg forandringer så raskt. Det er alltid fokus på å finne nye veier for å gjøre produktet enda bedre.

Et eksempel på en bra dag: På torsdag som var produserte vi totalt 4450 tallerkener på én dag (lunsj og middag). En slik dag krever sitt av oss alle. Alle bidro med godt humør og stort engasjement og vi presterte på topp! Enormt bra gjort!

Når man etter jobb mottar et SMS fra kongressjefen der han følger opp og takker alle involverte for en god jobb, da skjønner man hvorfor alle vil være med og løfte dette produktet enda høyere.

– Har du noen du har sett opp til?

– Ja, absolutt. Først og fremst både min far og min svigerfar. Min far fordi at han har lært meg å verdsette og ta vare på det jeg har, noe jeg mener er viktig for ikke å miste fokus.

– Min svigerfar var en lysende businessmann som har lært meg mye. Han gav meg muligheten til å se begge sider av et firma, noe jeg har dratt stor nytte av i min yrkeskarriere.
Videre lærte jeg av min svigerfar at man må snu eventuelle problemer og bruke dem til sin fordel. Vanskelig til tider, men det går.

– I denne bransjen møter man daglig mange dyktige og engasjerte kollegaer, samarbeidspartnere og kunder. Jeg må si at de aller fleste har en side man kan lære seg noe av og beundre.

– Har dere noen hyggelige tradisjoner på kontoret?

– Ja, mange! Oslo Kongressenter er flinke til å ta vare på sine ansatte. Men det jeg ønsker å løfte frem her er ”Alternativ påske” som vi nå har arrangert her på huset i 3-4 år. Jeg syns det er utrolig flott at vi kan være med å hjelpe vanskeligstilte i slike høytider. Jeg har lagd mat til både konger og presidenter, men det er ikke mye som har berørt meg like mye som når en av gjestene på dette arrangementet kom frem til meg etter middagen og forklarte hvor mye dette arrangementet betyr for ham. Ikke bare at maten hadde smakt bra, men at han ble behandlet med respekt og følte glede og samhørighet. Alternativ påske er fin tradisjon å ha på huset.

– Hvor lenge har du vært medlem/kjent til HSMAI?

– Jeg ble først kjent med HSMAI da jeg kom til Oslo i 2012, men Oslo Kongressenter har vært medlem i mange år.

– Hva syns du er det beste ved HSMAI?

– At HSMAI knytter bransjen sammen, og tilbyr muligheten til å skape et nettverk. HSMAI er også en viktig kanal til bransjekunnskap. Jeg har også forstått at HSMAI er flinke på å søke etter samt løfte frem gullkorn, både personer og ideer. Ta ”Årets Unge Leder” som eksempel. Å løfte frem de som gjør en spesielt god jobb, inspirerer og motiverer hele bransjen.

– Et av de årlige største høydepunktene i bransjen er selvfølgelig Møtebørsen og HSMAI-prisfesten. Vi på Oslo Kongressenter er selvfølgelig meget stolte over at dette flotte, viktige bransje-arrangementet går av stapelen i våre lokaler 8. januar.

– Er det noen aktiviteter/tiltak du synes HSMAI bør starte opp?

– Jeg skulle ønske at man samler inn spørsmål og ønsker fra alle medlemmer og bruker dette som grunnlag i forbindelse med et bransjeseminar. Vi har så mye å lære av hverandre og vi må stå sammen for å utvikles, hver for seg, som bransje og som land.

– Beskriv en perfekt helg for deg.

– Så lenge jeg er sammen med min familie så spiller det ikke så stor rolle hva vi gjør. Det viktigste er å være sammen. Men også en jobbhelg kan bli en perfekt helg. Når alt klaffer og gjestene jubler, det er en perfekt helg det også.

– Hvis du var Norges statsminister, hva ville du lagt vekt på?

– Norge har mye som er fint og som ett land med et så enorm turistpotensial, så hadde jag lagt mye fokus på det. Jeg har jobbet en del med turisme tidligere så jeg vet hvor viktig det er. I blant så kan det virker som vi glemmer hvor fantastisk alt er her i Norden. Vi har det reneste vannet, den beste luften og maten i Norden er i dag vidt omtalt og alltid med på 10 i topp i alle matkonkurranser. Dette er fantastisk på alle sett. Det er alt dette vi skal løfte frem.

– Hva er tittelen på boken om livet ditt?

– «I en verden av mat». Mat åpner alle dører. Jeg har fått og får oppleve så mye spennende i mitt yrke at jeg direkte hadde valgt samme karriere igjen om jeg fikk velge om. Jeg skammer meg faktisk litt jeg må innrømme. Til tross for alle TV-programmene jeg har gjort, alle intervjuene og medvirkning i bøker, har jeg ennå ikke skrevet en egen kokebok.

– Hvor går neste reise, privat eller i arbeid?

– Privat så har jeg et lite sted i Almunecar i Spania. Ditt drar jeg gjerne. Jeg sliter fortsatt litt med spansken, men den blir bedre og bedre for hver gang jeg er der. Det er viktig å holde hjernen i gang. Det blir mye latter. Sist gang jeg var i Spania klarte jeg å si at min mamma som var med fylte 105 år i stede for 75 år. Saluhallen der nede er et lite gullkorn.

– Når jeg reiser i arbeid er det ofte for å møte våre leverandører eller for å finne inspirasjon til videreutvikling av produktet. Vi var for ikke så lenge siden på Egge gård i Lier og fikk se deres produkter. Det er her vi kjøper vår eplemost. Tanken kom da vi så all eple-kjøtt som ble til overs. Vi tegnet en avtale med en kylling produsent som kunne gi det til sine kyllinger. Kyllinger er veldig glad i epler og vi kan nå servere kylling som er matet med epler. Det syns vi er kult. Der virker i blant veldig langt mellom produsenter og brukere når det gjelder råvarer og dette vil være et stort skritt i riktig retning.

– Har du noen spesielle hobbyer?

– Jeg vokste opp i Kilsbergen i en liten by som heter Nora i Sverige. På vinteren sto jeg på ski hver dag. Jeg er veldig glad i å stå på ski. Det er helt fantastisk. Jeg satt i styret for et reisebyrå som hadde sitt hovedkontor i Chalminix. Helt perfekt. Jeg kunne ta meg en tur i bakken og stå på ski på morgningen før alle møtene begynte. Jeg har dessverre ikke stått på ski i Norge enda, men det skal jeg gjøre snart håper jeg.

– Takk, har du ellers noe på hjertet?

– Ja, det är fantastisk kul att jobba här i Norge!

Diverse utmerkelser til Bengt Sjöström:
  • Vinnare av Guld fisken 1995 (ett för Europa öppet Svenskt mästerskap)
  • Mottagare av gastronomiska akademiens guldmedalj 1998
  • Rankad 8 i kockarnas kock 2002
  • Utvald av Svenska Bocuse dÓr (VM i matlagning) akademien alla gånger mellan 95 och 2003, avböjde därefter
  • Coach åt Finska Bocuse dÓr akademien. 2003-2005 (placering 7 i världen, med bästa fat utmärkelse)
  • Fadder i EU-projektet Skärgårdssmak
  • TV-kock sedan 1995
  • Rankad 4:e populäraste TV4 kocken 2004
  • Är Ambassadör för Georg Jenssen sedan 2005
  • Ambassadör och ansiktet utåt för Villeroy & Boch 2008- 2010 (reklamfilmen gick i 7 länder)

Foto: Bengt Sjöström