Øst-Europa er billigst akkurat nå

Istanbul, Krakow og Warszawa hører til årets vinnere, i alle fall om du ikke vil tømme lommeboken. Statistikk fra nettreisebyrået Travellink viser at fly og hotell til Øst-Europa er blitt billigere det siste året.

Aller mest har prisen falt på reiser til Warszawa. Her har fly- og hotellprisene sunket med 17 prosent det siste året. Flere spennende turistreisemål i øst, som Istanbul, Krakow og Gdansk, er billige å reise til og bo i. Her har reisene sunket med opp til 10 prosent.

– Først og fremst handler det om at pundet, dollaren og euroen er blitt dyrere. Det åpner opp for andre destinasjoner enn for eksempel London, New York og Paris. Det gir en god konjunktur for kultur og museumsbesøk i andre spennende byer, sier Hege Bergsløkken, leder i Travellink Norge.

Vil man reise lenger øst, er Tokyo et bra alternativ. Til denne destinasjonen har fly- og hotellprisene sunket med drøyt 15 prosent siden 2014.

Destinasjon Snittpris fly og hotell 2014 Snittpris fly og hotell 2015
Warszawa, Polen 3 075 NOK 2 561 NOK (-17 prosent)
Krakow, Polen 3 417 NOK 3 092 NOK (-10 prosent)
Istanbul, Tyrkia 4 639 NOK 4 231 NOK (-9 prosent)
Gdansk, Polen 3 413 SEK 3 175 NOK (-7 prosent)
Tokyo, Japan 12 627 NOK 10 685 NOK (-15 prosent)

De mest populære destinasjonene i øst

Tallene under viser dessuten hvor mye antall reiser har økt, til destinasjoner i Øst-Europa, fra Norge det siste året:

Gdansk + 176 %
Tallin + 155 %
Warszawa + 124 %
Vilnius + 81 %
Istanbul + 49 %

(Perioden januar – september 2015, sammenlignet med samme periode i 2014)

– Destinasjoner i øst er jo blitt mer tilgjengelige, i og med at vi har fått flere direkteruter dit, og reisetiden er kort. Når det i tillegg er rimelig å bo, spise og shoppe, blir det enda mer attraktivt. Flere av byene i Øst-Europa har flotte julemarkeder, så å ta en tur dit nå, kan være godt, både for julestemningen og lommeboken, sier Bergsløkken.

Foto: Gamlebyen i Warszawa. Fotograf: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons