Kjemper om de beste lærlingene

Mangelen på lærlinger i hotell- og restaurantbransjen er et problem, og som Nordens største hotellkjede, tar Scandic Hotels opp denne kampen. I går arrangerte Scandic Lærlingecup i Bergen, som et ledd i kampen om fremtidens kjøkkensjefer, heter det i en pressemelding.

NHO kompetansebarometer for 2015 viser at over 15 prosent av NHOs bedrifter har et økende behov for fagkompetanse innenfor restaurant og matfag de neste fem årene. Det var i 2015 261 færre søkere, enn da målingene startet i 2007. Leder i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener flere burde søke seg til denne utdanningen.

– Ettersom reiselivet er i sterk vekst, er det også stort behov for kvalifiserte ansatte, særlig kokker og servitører. Budskapet fra våre medlemsbedrifter er krystallklart. De trenger flere folk. Ungdom som tar kokkefagbrev, har en sikker jobbfremtid, i en av de viktigste fremtidsnæringene i Norge. Reiseliv er også en næring der det går an å jobbe seg oppover i systemet. Med et fagbrev i hånden, kan man klatre på karrierestigen, og bli for eksempel hotelldirektør eller restaurantsjef senere, sier Krohn Devold.

Må holde på og utvikle de beste

Årets Scandic Lærlingecup ble arrangert på Årstad Videregående skole utenfor Bergen, der åtte lag fra ulike deler av landet kjempet om tittelen som Scandics beste kokkelærlinger. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener konkurransen er et godt initiativ.

– Norge vil trenge flere fagarbeidere fremover. Derfor er det fint at yrkeskonkurranser kan bidra til å øke interessen og motivasjonen for yrkesfag. Yrkeskonkurranser bidrar til mer samarbeid mellom skole og lokalt næringsliv, og kompetanseheving for både elever og lærere. Det er bra, fordi det øker kvaliteten i fag- og yrkesopplæringen, sier kunnskapsministeren.

Direktør for mat og drikke i Scandic Norge, Morten Malting, mener slike tiltak er avgjørende for å holde på og utvikle de beste.

– I Scandic står gode matopplevelser høyt på agendaen. Da er det avgjørende at vi tidlig knytter til oss de som brenner for faget. For å gjøre det, må vi også vise hva vi kan tilby, og hvordan de kan utvikle seg hos oss. Lærlingecup er en morsom og engasjerende måte å gjøre det på, sier Malting.

Administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Svein Arild Steen-Mevold, er enig.

– Vi trenger dyktige fagfolk på kjøkkenet, for å levere mat av høy kvalitet. God opplæring av unge og fremadstormende kokkestudenter, er viktig for oss, og det blir enda viktigere, nå som vi ikke bare er Nordens største hotellkjede, men også en av Nordens største restaurantkjeder, sier han.

– Dessuten håper vi flere i bransjen vil følge etter. På den måten trigger vi sunn konkurranse mellom hotellkjedene, som både bransjen og lærlingene nyter godt av, legger han til.

Scandic Lærlingecup avholdes med tilnærmet de samme reglene som internasjonale kokkekonkurranser, og premien til vinnerlaget er en treningssamling med det norske juniorkokkelandslaget.

Scandic har i dag mer enn 100 lærlinger, og majoriteten av disse er kokkelærlinger.

Foto: Kokkelærlinger fra Scandic Haugesund. Foto fra Scandic Hotels