SAS feirer 70 år på vingene

Mandag denne uken, 1. august, feiret SAS 70 år som en pioner i luftfartsindustrien. 17. september 1946 ble den første flyvningen fra Stockholm til New York gjennomført, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Sammenslåingen av de danske, norske og svenske flyselskapene 1. august, 1946, markerte starten for Skandinavias foretrukne flyselskap. 17. september samme år ble 28 spesielt inviterte gjester samlet til SAS’ innvielsesflyvning, med den nye DC-4, «Dan Viking», fra Stockholm til New York. Reisen tok 25 timer, med mellomlandinger i København, Prestwick i Skottland og Gander på Newfoundland. SAS’ historie hadde offisielt begynt.

– Jubileet markerer SAS’ posisjon som Skandinavias foretrukne flyselskap, med hovedfokus på å gjøre livet enkelt for reisende til, fra og innenfor Skandinavia. Jeg er takknemmelig for hver eneste passasjer og ansatt som har bidratt til selskapets 70 år lange historie, og fortsetter med å bidra til vår fremtid. Vi har fått ta del i 70 år med unike reisehistorier, og vi har mange flere foran oss, sier Rickard Gustafson konsernsjef i SAS.

Luftas pionerer – før, nå og i fremtiden

SAS har gjennom årene vært med på å lansere verdens første jorda rundt-rute, underholdningssystem om bord, turistklasse og komfortable seter, som kan legges ned til liggende stilling. SAS var det første flyselskapet som kunne tilby separate, egne sjekk inn-områder og lounge, og selskapet ansatte den første kvinnelige piloten. SAS var også først med å implementere miljøvennlige løsninger, ved å spare drivstoff og redusere utslipp. Disse historiske eksemplene har banet vei for SAS’ posisjon i dag, med hovedfokus på å gjøre livet enklere for Skandinavias frekvente reisende, kan man lese i pressemeldingen.

– Vi vil gjøre livet enklere for dem som reiser ofte, til, fra, og i Skandinavia, og vi jobber kontinuerlig med fornyelse og utvikling, for å sørge for at våre reisende har en smidig reise, med smarte, digitale løsninger. Hvis vi fortsetter å vise våre frekvente reisende at vi faktisk gjør livet enklere, vil SAS fortsatt være viktig for dem av oss som lever, jobber og reiser i denne delen av verden, fortsetter Gustafson.

Nye og smarte digitale løsninger

SAS investerer stadig i fornyelser og smarte, digitale løsninger, for å gjøre reisen til en enklere, raskere og mer personlig opplevelse. Dette inkluderer oppdaterte SAS-lounger, nye SAS kafé-lounger og Fast Track. Selskapets lojalitetsprogram, EuroBonus, ble introdusert i 1992, og har i dag mer enn 4,5 millioner medlemmer. EuroBonus-medlemmer kan tjene opp poeng på flyvninger, hotellopphold, billeie og til og med på handel. Poengene kan benyttes hos SAS eller en av selskapets mange samarbeidspartnere.

SAS Labs utvikler radikale nye ideer og innovasjoner for flyreisende i fremtiden, fra boardingkort implantert under huden, til personlige bagasje-tagger. Denne høsten vil all kabinbesetning bli utstyrt med Cabin Crew Devices. Med iPad Mini vil arbeidsdagen bli forenklet, samtidig som dette arbeidsverktøyet er med på å gi passasjerene enda bedre service. Status på bagasjesendelser, videreforbindelser med fly, og EuroBonus medlemskaps-informasjon, er noe av den informasjonen som vil være mulig å få tilgang til via dette nye arbeidsverktøyet.

Bærekraft og utvikling

SAS’ miljømessige visjon er å være del av et bærekraftig samfunn. Selskapet har tro på at det skal være mulig å fly uten fossilt brennstoff, altså CO2-utslipp, innen 2050. Selskapets hovedfokus-område inkluderer biofuel, drivstoffeffektive målinger, grønne flyvninger, og en ny og mer drivstoffeffektiv flyflåte.

De siste årene har SAS investert i den største interkontinentale utviklingen i selskapets historie, til og fra USA og Asia. Alle fly er med ny og oppgradert SAS-kabin. I løpet av de siste tolv månedene har SAS åpnet nye direkteruter fra Skandinavia til byer som Hong Kong, Los Angeles og Boston, og i september åpner en direkterute fra både København og Oslo til Miami. September er også den måneden SAS feirer den første flyvningen gjennomført mellom Skandinavia og USA.

Se høydepunkter av SAS 70 år i lufta så langt på: scandinaviantraveler.com/sas70

SAS-milepæler

www.sasgroup.net/en/history-milestones/ 

Se flere bilder på SAS 70 og på  images.flysas.com

SAS er Skandinavias største flyselskap, med daglige flyvninger til destinasjoner i Skandinavia, Europa, USA og Asia. SAS er medlem av  Star Alliance™, og sammen med sine 26 partnere flyr selskapet til mer enn 1300 destinasjoner i 193 land. For mer information, se www.sas.no

Foto: Turi Widerøe, norsk flyver, kjent som landets første kvinnelige trafikkflyver, og Vestens første kvinnelige flyver i et større flyselskap. Foto fra SAS.