Klart for Matstreif, Norges største matfestival

I 2015 bidro Innovasjon Norge med over 500 millioner til verdiskaping i norsk matproduksjon, og en fjerdedel av disse pengene gikk til lokalmat og reiseliv. Slikt blir det masse bra lokalmat- og drikkeprodukter av, og denne helgen publikum smake seg gjennom godbiter fra 200 norske produsenter på Matstreif, ifølge en pressemelding fra Innovasjon Norge.

I helgen (fredag 5. til søndag 7. september) forvandles Rådhusplassen i Oslo igjen til en livlig matfestival. Med årene har Matstreif blitt Norges største matfestival, et kjært arrangement i Oslo-regionen og en viktig arena for utstillerne. Om lag 200.000 personer besøkte Matstreif i fjor, og håpet er at minst like mange finner veien til Rådhusplassen og Kontraskjæret i år.

Innovasjon Norge arrangerer i år Matstreif for tolvte gang, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Statsråd Jon Georg Dale deltar på åpningen fredag, der han blant annet skal dele ut prisen til årets norgesmester i gardsost og Matmerks spesialitetsmerke. Han skal også vise hva han er god for som kjøttskjærer, i en duell med fjorårets vinner av lærlingkonkurransen, Mathias Venstad Nilsen fra Høvikveien Kjøtt og Kolonial, under Espen Lynghaug fra NHO Mat og Drikkes kyndige bedømmelse.

Arena for lokalmatgründere

Matstreifs utstillere har stor glede av både å vise seg frem for publikum, og å bygge nettverk med produsentkolleger fra hele Norge. Å spre kunnskap om norske råvarer blant publikum, er også viktig.

– Kunnskap og bærekraft er tema for årets Matstreif, og er det noe vi har fokus på hver eneste dag, i Innovasjon Norge, er det nettopp dette. Vi investerer årlig mange millioner i kunnskapsbedrifter, og hjelper gründere, som lokalmat- og drikkeprodusenter, som igjen bidrar til en bærekraftig økonomi, med utgangspunkt i landbruket. Norsk landbruk har også store eksportmuligheter, som vi bidrar til at næringen får utnyttet. Det produseres fantastiske lokalmat- og drikkevarer i hele Norge, og vi ønsker at Matstreif skal bidra til økt forståelse for sammenhengen mellom kunnskap, bærekraft og kvalitet i den norske matbransjen. Vi er stolte av å samle så mange av våre kunder og samarbeidspartnere på Matstreif, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn-Traaseth.

Nordiske mesterskap i baking og konditori

Tradisjonen tro vil det stilles ut og selges lokalmat fra en rekke boder. I forbindelse med et nytt kunnskapskonsept, vil det holdes kurs og foredrag hele helgen, i kurs- og foredragsteltet. Fra scenen vil det også bli en rekke show og innslag. Høydepunkter i år, er Nordisk Mesterskap i konditori på fredag, og Nordisk Mesterskap i baking på lørdag.

Mat som integreringsarena

Matlaging kan være en god integreringsarena, og matbordet er for mange en viktig møteplass. Sammen med familier fra ulike land, serverer mangfoldsbyråd Geir Lippestad og Anita Krohn Traaseth internasjonal mat, laget på norske råvarer. Dette skjer på søndag.

Se hele programmet og informasjon om utstillerne på www.matstreif.no

Foto: Anita Krohn Traaseth gleder seg til Matstreif. Da møter hun blant annet fjorårets vinner av NM kjøttfag, Mathias Nilsen, som i år skal i duell med landbruks- og matministeren. Fotograf: Tom Hansen.