Islandsk kunst til Flesland

Den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson har vunnet konkurransen om kunstnerisk utsmykning ved den nye terminalen på Bergen lufthavn Flesland, heter det i en pressemelding fra flyplassen.

– Det er første gang jeg gjør flyplasskunst. Jeg er overrasket og glad for at jeg ble valgt med mitt verk. Bergen er et magisk sted for meg, fordi det var her jeg som ung kunstner for første gang hadde utstilling utenfor Island, sier Kjartansson.

– Jeg ville lage et verk som sa noe om følelsen av det melankolske i det å være et moderne menneske, konstant på gjennomreise, fra flyplass til flyplass, og alltid med en følelse av å være frakoblet. Verket er både eksistensialistisk og poetisk. Det er alvorlig og humoristisk på samme tid. Jeg mener Bergen er et sted som tåler selvironi. Alle kan legge det de vil i spørsmålstegnet, og det finnes ingen feil svar, forklarer han.

Aina Tysse, sjef forretningsutvikling i Avinor på Bergen lufthavn Flesland, ønsket velkommen til regionen, Vestlandet og Bergen, med alt den har å by på:

– Regionen er vill, uregjerlig og rå. Mulighetene er enorme, og svarene er mange. Dette syns vi at Kjartansson har klart å fange. Verket vil utvilsomt skape refleksjon, og vi håper regionens befolkning, reiseliv og næringsliv skal glede seg over å bidra med alle svarene, sier hun.

Det er mange som har lurt på hvorfor det har hengt en stor E i fjellsiden den siste tiden. Forklaringen er at lufthavnen har testet dimensjonen på bokstavene. 5,5 meter høye bokstaver er en betydelig størrelse, og teamet rundt kunstneren har allerede lagt ned et stykke arbeid, for å sørge for at konstruksjonen og innfestingen blir robust nok til å tåle all slags vestlandsvær. Hver bokstav veier 2,5 tonn. Verket vil være klart i løpet av våren 2017.

Juryen hadde denne begrunnelsen for valg av verk:

Kunstverket oppfordrer til en nysgjerrig og åpen holdning til omgivelsene, og setter spørsmålstegn ved det vi tror vi vet. I «Bergen?» ligger både humor, undring og begeistring, forventninger, og drømmer. Kunstneren ønsker ikke å gi enkle fasitløsninger, men peker på den allmennmenneskelige opplevelsen av å være ny på et sted. Bergen er stedet, men stedet for hva? I spørsmålstegnet ligger uendelig mange muligheter.

Foto: I denne skissen ses Ragnar Kjartanssons installasjon, slik den vil fremstå, når ferdig montert. Illustrasjon: Anders Lian/Avinor, Bergen Lufthavn Flesland.