Trysil klatrer videre

Trysil har de siste årene satset på å gå fra en vinterdestinasjon til å bli en helårsdestinasjon. I 2016 hadde de 20.000 nye, kommersielle gjestedøgn fra mai til oktober, hovedsakelig som følge av stisykkelsatsningen, heter det i en pressemelding fra Destinasjon Trysil.

Det gir en direkte omsetningsøkning på rundt 30 millioner kroner. I tillegg gir det flere ringvirkninger til næringer som er underleverandører til reiselivet. Og nå skal Trysil klatre videre, med Norges første helårlige Høyt & Lavt klatrepark.

Sommertrafikken i Trysil har skutt fart, og kan skilte med en voldsom vekst i år. Mye av dette skyldes store investeringer og utvikling innen stisykling. Oppsummeringer fra sommeren viser at Trysil hadde 20.000 nye, kommersielle gjestedøgn, noe som gir gode ringvirkninger, og leder dem et steg videre, til å bli en helårsdestinasjon. Flere bedrifter i Trysil rapporterer nå om at de kan ansette flere på helårsbasis. Bare Radisson Blu, Knettsetra og SportLogden vil generere 20 flere helårsstillinger i 2016 og 2017. Totalt har Trysil cirka 88.000 kommersielle gjestedøgn fra mai til oktober.

– Det er veldig gledelig å se at tiltakene våre gir de resultatene vi ønsker. Ekstra godt er det å se at mange bedrifter i Trysil nå kan ansatte dem som tidligere kun har vært sesongansatte i helårsstillinger. Det bedrer deres forutsetninger for å drive bærekraftig, og øker også muligheten for å lykkes bedre om vinteren.

Sikter høyt

Sykkelsatsingen fortsetter, men nå får gjestene i Trysil enda flere aktiviteter å bryne seg på. Klatreparken, som åpnes sommeren 2017, vil eies og drives av Trysilguidene, som har inngått et franchisesamarbeid med Høyt & Lavt. Teksten fortsetter under bildet.

Sykling i Trysil er blitt stort, og det er sykling for hele familien som gjelder. Her fra Fjellrunden, en 13 kilometer lang tilrettelagt grusvei rundt Trysilfjellet. Fotograf: Hans Martin Nysæter/Destinasjon Trysil.
Sykling i Trysil er blitt stort, og det er sykling for hele familien som gjelder. Her fra Fjellrunden, en 13 kilometer lang tilrettelagt grusvei rundt Trysilfjellet. Fotograf: Hans Martin Nysæter/Destinasjon Trysil.

– Dette er noe vi har jobbet veldig lenge med i Trysil, og endelig får vi det til. Vi mener at en klatrepark vil være et perfekt komplement til Trysil og vår naturlige fornøyelsespark. Det gir gjestene våre enda flere grunner til å bli lenger i Trysil. I tillegg får vi i Trysilguidene flere ben å stå på gjennom sommeren. Klatreparken vil også gi oss muligheter for flere helårsansatte, sier daglig leder i Trysilguidene, Eva Ruder Thorén.

Norges første helårlige Høyt & Lavt-park

Trysilguidene har investert nesten syv millioner kroner i klatreparken, som kommer til å inneholde 66 klatreelementer. Klatreparken kommer til å bli unik, både på grunn av plasseringer og fordi det blir en av Norges første helårlige Høyt & Lavt-klatreparker. Parken bygges slik at det blir muligheter for å utvide den etter hvert.

– Vi har valgt å plassere klatreparken hvor all den tilrettelagte syklingen i Gullia foregår. Klatringen vil faktisk skje over sykkelstiene. Det gjør at både klatring og sykling får et spennende element. Hele dette området er spesielt, med tilrettelagte aktiviteter, som stisykling, terrengminigolf, golf, rulleski- og skiarena, forteller Ruder Thorén.

– Vi har også et ønske om å lage en park som kan være åpen både sommer og vinter. I samarbeid med Høyt & Lavt utvikler vi elementer som funker hele året.

8000 besøkende første året

Det er estimert at klatreparken vil ha hele 8000 besøkende det første året. 6000 av disse gjestene forventes å komme i sommerperioden, fra juni til september. Da vil parken ha åpent hver dag, hele dagen. Utover det vil parken ha åpent noen helger og i ferietider. Ole Kristian K. Hansejordet, som er markedssjef i Høyt & Lavt, mener at potensialet er stort, og sier at hvis ikke parken får over 10.000 besøkende første året, skal han spise capsen sin.

– Nå starter vi byggingen av klatreparken. I løpet av vinteren vil det første elementet være på plass; et tolv meter høyt tårn, som skal være utgangspunktet for alle løyper. Ambisjonene våre er høye, men så mener vi også at forutsetningene våre er gode. Vi har allerede mange gjester som besøker Trysil, og parken ligger midt i smørøyet, lett tilgjengelig, der gjesten er, sier Ruder Thorén.

Sikkerhet i fokus

Høyt & Lavt bygger og drifter klatreparker over hele landet. I Trysil er det Høyt & Lavt som vil bygge klatreparken, men Trysilguidene vil selv stå for driften. De har lang erfaring med det å jobbe med familier, og drifter i dag mange aktiviteter i Trysil, der fokus på sikkerhet er viktig.

– Vi har stor tro på en klatrepark i Trysil. Trysilguidene har fra før av veldig høy kompetanse på drift av ulike aktiviteter. Høyt & Lavt Trysil blir en flott klatrepark og et unikt supplement til destinasjonen. Her kan både store og små mestre og ha det gøy sammen, i tiden som kommer, sier Ole Kristian K. Hansejordet fra Høyt & Lavt.

Toppfoto: Trysil lanserer den første helårlige Høyt & Lavt klatrepark. Foto fra Destinasjon Trysil.