Årets grønneste kokker er kåret

Det var stor stemning og jubel, da vinnerne av lagkonkurransen for faglærte kokker, Årets grønne kokk, ble kåret på messen SMAK på Lillestrøm sist fredag. Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren er henrykt over å vinne denne gjeve prisen. Ja, de gråt av glede, heter det i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Dette er velfortjent – vi har øvet oss masse på å finne frem til det rette å servere, sier de to vinnerne.

– Aldri har frukt og grønt vært i vinden som nå. Det vi har sett i dag, lover virkelig godt for fremtiden. Lagene har imponert med smaker og kombinasjoner, og vi har sett noen flotte kreative varianter, blant annet noen spektakulære retter, av noe så vanlig som hodekål. Nivået var veldig høyt og jevnt, men vinnerne utmerket seg. De beste lagene har retter med rene, gode smaker, der de naturlige smakene i råvarene får komme frem. Her er mange retter og ideer som med fordel kan formidles videre til dem som lager mat til andre eller hjemme. Vi vet at mange forbrukere og gjester er opptatt av å spise mer plantebasert kost, og fra denne konkurransen er det utrolig mye inspirasjon å hente, hoveddommer Harald Osa fra Bama-gruppen.

Rekordstor interesse for kokkekonkurransen Årets grønne kokk

I fjor høst ble alle faglærte kokker invitert til å sende inn sine menyer.

– Vi mottok utrolig mange kreative, spennende menyer, på et meget høyt nivå. Det er tydelig og gledelig å se at det er stor interesse for den grønne sektoren i storhusholdningsbransjen, forteller Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Seks lag, som alle består av to faglærte kokker, ble tatt ut for flere måneder siden til å delta i finalen. De seks lagene har forberedt seg godt, og trent i lang tid på de grønne kreasjonene som ble servert før helgen. Blant deltagerne finner vi tre jenter, og det er veldig gledelig, siden slike konkurraser ofte har vært svært dominert av menn.

Den grønne oppgaven

Oppgaven deres har vært å lage en fireretters meny til tolv personer. Konkurransetiden er fire timer. Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektoren. Slik lød oppgaven:

Rett 1 Suppe, der eple og valgfri kål skal inngå.
Rett 2 Hovedrett, der beter skal inngå.
Rett 3 Street food, der poteter og løk skal inngå, retten skal spises håndholdt.
Rett 4 Dessert, der fennikel og sjokolade skal inngå.

Utover disse gitte ingrediensene, sto lagene fritt til å velge det de ville av frukt, grønt bær og poteter (ingen retter kunne inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse).

Vinnerrekkefølgen:

  1. Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren, Statholdergaarden, Oslo
  2. André Larsen, Thon Hotel Lofoten og Espen Ramnestedt, Restaurant Smak, Tromsø
  3. Odd Ivar Haglund og Dainis Sudniks, Brasserie Fengselet, Hønefoss

Fjerdeplassene gikk til:

Daniel Rosvold og Johannes Fløtlien Barli, Soria Moria hotel og konferansesenter, Oslo
Jørgen Andre Ravneberg og Erlend Soltvedt, SentralenMat AS, Oslo
Frida Netland Berge og Hanne Nielsen, Fisketorget, Stavanget

Opplysningskontoret for frukt og grønt og Kokkenes Mesterlaug, Oslo, står bak konkurransen, sammen med Bama Storkjøkken, Engrosfrukt, Sportex, Figgjo og messen SMAK 2017.

Det er syvende gang Årets grønne kokk arrangeres.

Foto: Glade vinnere av kokkekonkurransen Årets grønne Kokk 2017: Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren, Statholdergaarden. Foto fra OFG.