Intensjonsavtale blir kontrakt: Ulstein Verft skal bygge Color Lines nye hybridskip

Color Line og Ulstein Verft signerte i dag kontrakt om bygging av verdens største plug-in hybridskip. Det miljøvennlige skipet skal settes inn i trafikk på strekningen Sandefjord–Strömstad fra sommersesongen 2019. Ulstein vant kontrakten i konkurranse med flere andre verft, skriver rederiet i en pressemelding.

– Det er svært gledelig at norsk verftsindustri har vist seg internasjonalt konkurransedyktig, og at Color Line bidrar til en videreutvikling av norsk maritim næring, sier konsernsjef Trond Kleivdal i Color Line.

– Dette er en viktig milepæl for oss, og vi ser frem til det videre samarbeidet med Color Line, sier konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Group.

Grønn teknologi

Color Lines miljøstrategi preger rederiets satsinger. Fartøyet tar i bruk nye løsninger for å redusere støy og utslipp. Skipet blir en plug-in hybrid, der batteriene lades via en strømkabel, med miljøvennlig strøm fra landstrømanlegg eller lades om bord, fra skipets generatorer. Med landstrøm i Sandefjord, vil alle norske havner Color Line trafikkerer ha landstrømanlegg. Skipet vil ha full batteridrift inn og ut fjorden, til Sandefjord indre havn, og skipet vil derfor ikke gi utslipp av skadelige miljøgasser eller nitrogen- og svovelforbindelser til luft i dette området.

Det 160 meter lange skipet, med arbeidsnavnet «Color Hybrid», kan ta med 2000 passasjerer og 500 biler. Det vil ha nesten dobbel kapasitet som M/S «Bohus», som etter planen skal fases ut når det nye skipet skal settes i drift sommeren 2019. Skipet vil gi betydelig økt kapasitet på strekningen mellom Norge og Sverige, og vil representere et utvidet og forbedret servicetilbud om bord, og dermed en ny og bedre reiseopplevelse.

Det nye skipet vil bli bygget til norsk flagg og bli registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR). Color Line er i dag det eneste rederiet i den internasjonale passasjer- og godstrafikken til og fra Norge med skip i norsk skipsregister, og med norsk hovedkontor.

Den totale sysselsettingseffekten av byggingen representerer om lag 950 årsverk, ifølge en ringvirknings-analyse utarbeidet av MENON.

Fakta om skipet

Skipstype: Plug-in hybrid
Verft: Ulstein Verft AS
Antall passasjerer: 2000
Besetning: 100
Antall biler: 500
Ytre mål: Lengde 160 m, bredde 27,1 m, dypgående 6,0 m
Byggestart: Juli 2017
Levering: Mai 2019

Foto: Color Lines nye hybridskip, «Color Hybrid». Foto fra Color Line.