Google deler fantastiske 360-graders bilder fra Norge

Google lanserer for første gang et felles galleri på sine Street View-sider med fantastiske turer fra Norge, inkludert spektakulære bilder fra Trolltunga, skriver søkemotor-selskapet i en pressemelding.

Ved hjelp av Googles Street View Trekker-teknologi kan man nå oppleve en rekke steder i Norge på en helt ny måte.

To lokale friluftselskere har vandret rundt i Norge, med et kamerasystem på sekken, som har tatt bilder som er sydd sammen til fantastiske 360-graders panoramaer, som nå kan sees i Google Maps.

Bente Bratland Holm
Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

– Bildene viser Norge på en ekte og troverdig måte, og det er ekstra spennende at de viser frem en god blanding av kjente og mindre kjente steder. Google Maps når millioner av brukere verden over, så det er utvilsomt veldig positivt at de har valgt å vise frem Norge og norsk natur på denne måten, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm (over).

Over én milliard brukere

– Google samarbeider med ulike partnere og organisasjoner over hele verden, for å samle bilder fra interessante steder. Denne gangen har vi teamet opp med to lokale friluftelskere, som har et sterkt ønske om å vise frem norsk natur og deres lokale turfavoritter. De har lånt Google Street Trekker-utstyret, for å gjøre kjente og mindre kjente steder og stier tilgjengelig for en unik, digital tur. Landskapene vi nå har samlet i 360-graders galleriet, spenner fra spektakulære fjell- og fjordlandskap ved Folgefonna nasjonalpark, til røde låver og jorder i Gjøvik-regionen. Sammen lager de en rekke varierte og flotte omgivelser, som nå er tilgjengelig for millioner av Google Maps-brukere over hele verden, sier kommunikasjonssjef Helle Skjervold i Google Norge.

Sekk med Googles Street View Trekker påmontert. Foto fra Google Norge.
Sekk med Googles Street View Trekker påmontert. Foto fra Google Norge.

I tillegg til å nå være tilgjengelig i Google Maps, på de aktuelle strekningene, kan du også utforske alle de nye, norske turene i et eget Street View-galleri, på den globale forsiden.

Det er mer enn én milliard aktive brukere på Google Maps tjenester.

I denne runden lanserer Google, i tillegg til Trolltunga, også bilder fra blant annet Mjøsaregionen, Buerbreen og Telemarkskanalen.

Billedmateriale

Bildemappe med bilder de to lokale friluftsentusiastene Mats og Bjørn tok underveis i turperioden.
Bildemappe med stillbilder fra de norske turene, som nå tilgjengeliggjøres.
Bildemappe med nærbilder av trekkeren.
Det norske galleriet ligger her: www.google.com/streetview/

Trekker-fakta

I 2012 introduserte Google Street View Trekkeren, en bærbar ryggsekk, med et kamerasystem på toppen, og Googles nyeste Street View-kamera plattform.

Trekkeren blir brukt av en operatør som går gjennom ulike ruter til fots, samtidig som bilder automatisk blir genert kontinuerlig.

Bildene som blir samlet inn, blir sydd sammen, for å lage 360-graders panoramaer, som du i dag ser i Google Maps.

Det er 15 linser på toppen av masten, hver av disse peker i ulike retninger, som gjør det mulig å lage 360-graders panoramautsikt. Når operatøren går, blir det tatt bilder hvert 2,5. sekund.

Trekkeren veier cirka 18 kilo, og er på størrelse med en stor turryggsekk. Den er omtrent 120 cm når den står på bakken, og når den er i bruk, går kamerasystemet 60 cm over operatørens skuldre.

Batteriet på Trekkeren varer mellom seks og åtte timer, når det er fulladet.

Toppfoto: Tett utsnitt av et landskapsbilde tatt med Google Street View Trekker. Foto fra Google Norge.