Svakere Norwegian-resultat

Norwegian legger i dag frem et nettoresultat på -1,5 milliarder kroner i årets første kvartal. Tross sterk passasjervekst, bidro høyere drivstoffkostnader, tøff konkurranse og en sterkere krone, til at resultatet ble negativt. Påsken fører dessuten til en forskyving av inntekter over til april fra mars i fjor. Selskapet lanserte 39 nye ruter dette kvartalet, forteller Norwegian i en pressemelding.

Nettoresultatet ble -1.492 millioner kroner, mot -800 millioner kroner i samme kvartal i 2016. I første kvartal valgte 6,7 millioner passasjerer å fly med Norwegian, en økning på 14 prosent. Den sterkeste veksten hadde selskapet i USA, Spania og Frankrike. I Norden var passasjerveksten på seks prosent. Kapasitetsveksten var på 24 prosent og fyllingsgraden var på 84 prosent, ned i underkant av ett prosentpoeng. Første kvartal er sesongmessig svakt med lavere etterspørsel.

Norwegians globale vekststrategi skal gi storskalafordeler og lavere enhetskostnader. I årets første kvartal falt enhetskostnadene før drivstoffutgifter med fire prosent, og gjeldsbelastning med én milliard kroner. Kontantbeholdningen ved kvartalslutt var på 4,8 milliarder kroner.

– I dette kvartalet merker vi spesielt effektene av høyere drivstoffkostnader, i kombinasjon med en styrket krone mot brittiske pund, euro og svenske kroner, som står for nesten halvparten av vår omsetning. I tillegg påvirkes tallene av at påsken ikke var i første kvartal, slik den var i fjor. Samtidig er det positivt at flyene fylles godt, og at stadig flere velger Norwegian, på både nye og mer etablerte markeder. Langdistanse-satsingen vår begynner å bli godt etablert, noe som er et bevis på at reisende ønsker å fly interkontinentalt, til en lav pris, i nye og komfortable fly, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Norwegian har lansert 39 nye ruter dette kvartalet, blant annet mellom USA og Irland, Nord-Irland, Skottland og Norge. I løpet av kvartalet har selskapet satt syv fabrikknye Boeing 737-800 og én Boeing 787-9 i trafikk. I mars gjennomførte Norwegian og Unicef årets viktigste flyvning, til Mali i Afrika, med 13 tonn nødhjelpsutstyr og skolemateriell om bord.

I april lanserte selskapet nye ruter fra London til Singapore, Denver og Seattle.

Foto: To av Norwegians Dreamliner-piloter. Fotograf: Bo Mathiesen.