Økt flytrafikk i april og ny rekord på Avinor Oslo lufthavn

Totalt 4.171.684 passasjerer reiste til og fra Avinors 45 lufthavner i april. Dette er en økning på 3,8 prosent, sammenlignet med fjoråret. Hittil i år er trafikken på 15.850.229 passasjerer, en økning på 4,4 prosent.  28. april rundet Oslo lufthavn for første gang 100.000 passasjerer på én dag, heter det i en pressemelding fra Avinor.

I april gikk innlandstrafikken ned med 2,7 prosent i forhold til 2016-tall. Utlandstrafikken økte 15,1 prosent. Det var en sterk vekst i både rute- og chartertrafikk, med økning på henholdsvis 13,9 og 43,4 prosent. Offshoretrafikken fortsatte å synke – i april med 9,4 prosent.

– At påsken i år var i april, betyr lavere vekst innenlands, mens effekten for utlandstrafikk er motsatt, altså høyere vekst enn hva den generelle trenden skulle tilsi. 1. mai falt i år på en mandag, og dette har også bidratt til flere langhelg-turer enn i fjor, forklarer direktør for trafikkutvikling i Avinor, Jasper Spruit.

Ny rekord på Oslo lufthavn

Oslo lufthavn rundet 100.000 passasjerer for første gang 28. april, dagen etter den offisielle åpningen av den nye og utvidede lufthavnen.

– Det er betryggende å vite at vi rundet 100.000 passasjerer dagen etter åpningen av nye arealer, og nær doblet kapasitet. Det er bedre plass til gode reiseopplevelser, og vi er godt rustet, også for enda flere passasjerer, sier lufthavndirektør Øyvind Hasaas.

Den sterke passasjerveksten på Oslo lufthavn skyldes flere forhold. London økte med hele 47 prosent i april. Alle rutene til Spania øker også sterkt, blant annet Alicante (+36), Malaga (+36), Barcelona (+39) og Gran Canaria (+51). I tillegg har det vært en ekstraordinær økning til Brussel (144 prosent), hvor flytrafikken ble kraftig redusert etter terrorangrepet 22. mars 2016.

Av de største lufthavnene var det sterkest passasjervekst på Oslo (9,1%), Harstad/Narvik (9,8%) og Tromsø Lufthavn (4,9 %). Bergen (-0,2 %), Trondheim (-2,6 %) og Stavanger (-4,9 %) hadde nedgang i trafikken.

Foto: Pir nord på nye Oslo lufthavn. Fotograf: Espen Solli/Avinor Oslo lufthavn.