Verdens største plug-in hybridskip er tildelt Next Generation Ship Award

Ved åpningsseremonien av Nor-Shipping-utstillingen tirsdag, ble plug-in hybridskipet med arbeidsnavnet «Color Hybrid» kåret til vinner av Next Generation Ship Award. Med fokus på innovasjon, hedrer prisen den mest lovende design på skip som skal sjøsettes det kommende tiåret. Fartøyet er designet av Fosen Yard, og bygges av Ulstein Verft, for eieren Color Line. Prisen ble utdelt av H.K.H. Kronprins Haakon, heter det i en pressemelding fra rederiet.

– Vi er stolte av å vinne denne prestisjefylte prisen, og det er svært gledelig at norsk verftsindustri har vist seg internasjonalt konkurransedyktig, og at Color Line bidrar til en videreutvikling av en mer miljøvennlig norsk maritim næring, sier Color Lines konsernsjef Trond Kleivdal.

– Dette er en viktig milepæl for oss, og vi ser frem til en nyskapende prosess og et godt samarbeid med Color Line de neste to årene, sier konsernsjef i Ulstein Group, Gunvor Ulstein.

«Color Hybrid» er et plug-in hybridskip, der batteriene lades opp via en strømkabel, med miljøvennlig strøm fra eget landstrømanlegg – eller ved at batteriene lades om bord, fra skipets generatorer.

– Satsing på miljø og bærekraft er en akselerator for Color Line, som har installert landstrømanlegg i alle havner selskapet anløper i Norge, forteller Kleivdal.

Det nye skipet skal leveres våren 2019, og skal trafikkere ruten mellom Sandefjord og Strømstad. Skipet vil gå på batterier inn og ut av fjorden til Sandefjord, og vil derfor ikke gi utslipp av skadelige miljøgasser eller nitrogen- og svovelforbindelser til luft i området. Skipet tar også i bruk nye løsninger for støyreduksjon. Den ytre støyen ved lav hastighet, målt i 100 meter avstand fra fartøyet, vil være langt lavere enn støyen som kommer fra en normal samtale.

Ifølge juryen viser årets vinner innovasjon, og en ambisjon som leder den maritime næringen videre, til en grønnere, mer lønnsom og mer bærekraftig fremtid.

Hybridskipet vil være 160 meter langt, og ha en kapasitet på 2000 passasjerer og 500 biler.

Fakta om skipet:

Skipstype: Plug-in hybrid
Verft: Ulstein Verft AS
Antall passasjerer: 2000/mannskap: 100
Antall biler: 500
Ytre mål: Lengde 160 m, bredde 27.1 m, dypgående 6.0 m
Byggestart: Juli 2017
Levering: Mai 2019

Illustrasjon: Color Lines nye hybridskip, «Color Hybrid». Foto fra Color Line.