Hurtigruten feirer 125-årsjubileum: arrangerer verdens lengste plastfrie bursdag

Related Post

Mandag feirer Hurtigruten sin 125-årsdag. Det skjer med verdens lengste plastfrie bursdag – og ved at Hurtigruten kutter all unødvendig engangsplast.

– Når vi feirer 125 år, ønsker vi å gi noe tilbake til områdene vi seiler i. Derfor fjerner vi all unødvendig engangsplast på alle våre skip, fra Arktis til Antarktis, sier konsernsjef Daniel Skjeldam (under).

Én million sugerør årlig er blant de enorme plastmengdene som forsvinner når Hurtigruten, som første norske selskap, kutter engangsplast, allerede fra sommeren. Konsernsjef Daniel Skjeldam, sammen med hotellsjef Kristian Skar på MS
Én million sugerør årlig er blant de enorme plastmengdene som forsvinner når Hurtigruten, som første norske selskap, kutter engangsplast, allerede fra sommeren. Konsernsjef Daniel Skjeldam, sammen med hotellsjef Kristian Skar på MS «Richard With» i Kirkenes. Fotograf: Ørjan Bertelsen/Hurtigruten.

2. juli 1893 la kaptein Richard With ut fra Trondheim havn, og satte kursen nordover mot Hammerfest. Det markerte starten på en helt ny æra innen transport langs norskekysten.

Det var også starten på Hurtigruten, som i dag er verdens største ekspedisjonscruise-rederi, med 2500 ansatte og en flåte av spesialbygde skip, som opererer fra pol til pol.

Mandag inviterer Hurtigruten hele norskekysten – og gjester og ansatte på alle Hurtigrutens skip, hoteller og kontorer – til feiring, både med kake og kaffe, men uten ballonger og annen engangsplast.

Fra Seattle i vest, via Grønland, Ny-Ålesund og Longyearbyen, langs hele norskekysten, gjennom Europa og til Hurtigrutens kontor i Hongkong, strekker bursdagsfeiringen seg mer enn 11.000 nautiske mil, i det som blir verdens lengste plastfrie bursdag.

– Siden 1893 har Hurtigruten vært en livsnerve langs norskekysten, og foregangsbedrift innen internasjonalt reiseliv. Vi skaper tusenvis av arbeidsplasser hele året, og minner for tusenvis av gjester over hele verden hver eneste dag. Det har vi gjort i 125 år, og det gleder vi oss til å feire, sier Skjeldam.

Kutter all unødvendig engangsplast

– Plastforurensing er en av de største truslene mot verdenshavene. Vi i Hurtigruten opererer i noen av verdens mest sårbare og utsatte områder. Da har vi et ansvar for å gjøre alt vi kan for å bevare disse områdene for fremtidige generasjoner, sier Skjeldam.

I Norge er Hurtigruten best kjent for trafikken i den legendariske Kystruten Bergen – Kirkenes. Rederiets virksomhet langs norskekysten skaper flere tusen arbeidsplasser og verdiskaping for milliarder, i små og store samfunn året rundt.

Konsernet er også verdens største ekspedisjonscruise-rederi, og tilbyr i jubileumsåret 2018 reiser til 200 destinasjoner i rundt 30 land, fra Antarktis i sør, via Sør-Amerika og Karibia, til Nordvestpassasjen, Grønland, Island, Svalbard, Russland og Norskekysten, der eventyret begynte for nøyaktig 125 år siden.

Hurtigruten har de siste årene markert seg som et av verdens mest miljøbevisste rederier. I tillegg til kampen mot engangsplast, jobber rederiet blant annet for et internasjonalt forbud mot tungolje og strengere regulering av masseturisme.

Verdens lengste plastfrie bursdag

Trondheim: 08.00 – 09.30 (MS «Polarlys»)
Trondheim: 09.30 – 11.30 (MS «Nordlys»)
Ålesund: 09.00 – 09.30 (MS «Nordkapp»)
Kirkenes: 09.30 – 12.00 (MS «Trollfjord»)
Hammerfest: 11.00 – 12.30 (MS «Nordnorge»)
Honningsvåg: 12.00 – 14.30 (MS «Kong Harald»)
Bodø: 12.30 – 14.30 (MS «Midnatsol»)
Stokmarknes: 14.30 – 15.15 (MS «Richard With»/Hurtigrutemuseet)
Bergen: 15.00 – 17.00 (MS «Finnmarken»/Bergensterminalen)
Tromsø: 15.00 – 17.00 (MS «Lofoten»)
Brønnøysund: 16.00 – 17.00 (MS «Vesterålen»)
Svolvær: 19.00 – 20.00 (MS «Richard With»)
Rørvik: 20.45 – 21.30 (MS «Vesterålen»)
Ny-Ålesund:  10.00 – 12.00 (MS «Spitsbergen»)
Longyearbyen: 15.00 -17.00 (Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen / Hurtigruten Svalbard)
Qeqertarsuaq: 11.00 – 16.00 (MS «Fram»)

Hurtigrutens historie

2. juli 1893 la kaptein Richard With og DS «Vesteraalen» ut fra Trondheim havn, og satte kursen nordover mot Hammerfest, en strekning som frem til da var preget av små skip i upålitelige og uregelmessige ruter. Det markerte starten på en helt ny æra innen transport langs norskekysten.

Det var også starten på Hurtigruten, som i dag er verdens største ekspedisjonscruise-rederi, med 2500 ansatte og en flåte av spesialbygde skip, som opererer fra pol til pol.

Fra starten var det ukentlige avganger mellom Trondheim og Hammerfest. Senere ble dette utvidet til strekningen vi kjenner i dag, fra Bergen til Kirkenes.

Om lag 400.000 gjester reiser årlig i Kystruten. I tillegg til å være en viktig livsnerve, skaper Hurtigrutens virksomhet verdier for milliarder og flere tusen helårs-arbeidsplasser, i små og store samfunn langs hele kysten, slik Hurtigruten har gjort i 125 år.

Les mer: www.hurtigruten.no/om-oss/historie/

Toppfoto: Hurtigrutens MS «Nordnorge» i idylliske omgivelser. Foto fra Hurtigruten.

Posted in Ukategorisert