Avinor Oslo lufthavn feirer 20 år

I dag er det 20 år siden åpningen av Norges nye hovedflyplass. Siden det har mer enn 386 millioner passasjerer reist til og fra Oslo lufthavn.

Den offisielle åpningen av Oslo lufthavn ble foretatt av Hans Majestet Kong Harald 8. oktober 1998, og lufthavnen ble med det Norges nye hovedflyplass. Det var Color Airs fly, med kaptein Tord Tangvik bak spakene, som sto for den første avgangen fra flyplassen. Flyet tok av klokken 06.58, og destinasjonen var Ålesund, Vigra, skriver lufthavnen i en pressemelding.

– Oslo lufthavn er, til tross for en litt omstridt start, blitt en gedigen suksess, og folk kan nå reise til og fra Norge mye lettere enn tidligere. Hele Norges lufthavn sørger for at trafikknettet vårt flyter, og med det realiseres det viktige kollektivtilbudet, som flytrafikken er, også til mange distrikter, sier samferdselsminister Jon Georg Dale, og fortsetter:

– Gratulerer med dagen og lykke til med videre utvidelsesplaner. Vi trenger en sterkt Oslo lufthavn, også i årene som kommer.

Åpning av nye Oslo lufthavn

Sommeren 2011 startet utbyggingen av nye Oslo lufthavn. Den besto blant annet av en helt ny pir, med et areal på 63.000 m². Terminalens areal økte med 117.000 kvadratmeter, og 27. april 2017 ble nye Oslo lufthavn offisielt åpnet av daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Det var viktig å ha sikker og stabil drift i hele byggeperioden, og at passasjerene ikke skulle bli berørt i særlig grad, samtidig som vi hadde god kapasitet. Det var et meget komplisert puslespill som ble gjennomført, og det kan vi takke alle våre dyktige ansatte og samarbeidspartnere for, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Ansatte er nøkkelen til suksess

Øyvind Hasaas tok over jobben til tidligere lufthavndirektør Nic. Nilsen i 2014, og hadde ansvaret for at nye Oslo lufthavn ble ferdigstilt i rute og på budsjett. I dag er han mest opptatt av hvordan man skal bruke den «nye» flyplassen til å skape best mulig reiseopplevelser.

– Da vi ferdigstilte nye Oslo lufthavn, ble vi gitt en god anledning til å ta steget opp blant de beste flyplassene i Europa. Nå er det rom for gode opplevelser, med bedre plass, flere serveringssteder og flere butikker. Vi tilbyr nå enda bedre fasiliteter til flyselskapene, og forhåpentligvis betyr det flere direkteruter til store og viktige markeder i verden. I sum skal norske og internasjonale reisende få en flyplass de blir veldig godt fornøyd med, sier han, og peker på hva han mener er nøkkelen til suksess:

– Det som gjør Oslo lufthavn virkelig unik, er menneskene som fyller den. Som lufthavndirektør gjør det meg imponert og stolt å se hvordan alle, på tvers av selskaper og miljøer, yter det lille ekstra for de reisende. Det vises på kundetilfredshets-undersøkelsene, punktligheten og, ikke minst, på vår attraktivitet hos flyselskapene.

Jubileumsuken

I forbindelse med jubileet vil ansatte i Avinor være synlige i terminalen hele dagen. Mellom klokken 08.00 og 17.00 på jubileumsdagen vil det bli delt ut cookies og tegnehefter for barn til de reisende, samt arrangert lykkehjul og konserter.

På Facebook er det blitt arrangert flere konkurranser, i samarbeid med Widerøe og SAS, hvor våre følgere kan vinne flybilletter. Mandag 8. og onsdag 10. oktober vil det bli publisert to nye konkurranser, der Oslo lufthavns følgere på Facebook vil få muligheten til å vinne en opplevelse på flyplassen, samt Cash Points fra Norwegian.

Den nye kapasiteten ved hovedflyplassen er på cirka 32 millioner passasjerer årlig. I 2017 hadde Oslo lufthavn 27,2 millioner reisende.

Flere prominente personer har ønsket å gratulere Oslo lufthavn med dagen.

Foto: Området etter passkontrollen på Oslo lufthavn bygges ut. Illustrasjon fra Nordic – Office of Architecture.