Historiens største Hurtigruten-oppgradering: MS «Richard With» blir som ny

Mer komfort, ny teknologi og bedre kontakt med den spektakulære norskekysten. Etter det største oppgraderingsprosjektet i Hurtigrutens historie, vil MS «Richard With» gjenoppstå som flunkende ny.

Denne uken startet Fosen Yards arbeidet med den største oppgraderingen i Hurtigrutens historie. I løpet av én måned skal samtlige lugarer, suiter og fellesområder på MS «Richard With» totaloppgraderes i tørrdokken på verftet, skriver rederiet i en pressemelding.

Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten AS. Foto fra Hurtigruten AS.

– Vi er veldig fornøyde med at skipet, som er oppkalt etter grunnleggeren vår, endelig får en standard Richard With selv ville vært fornøyd med. Det vi gjør nå, vil gi uttrykket «totaloppussing» en helt ny dimensjon, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Begynnelsen på storstilt grønn oppgradering

Og dette er bare begynnelsen: verftsoppholdet ved Fosen er det første av en to-trinns oppgradering, som vil forvandle skipet, som er spesialbygget for Kystruten Bergen – Kirkenes, til et av verdens mest miljøvennlige passasjerskip.

I løpet av de neste to årene skal Hurtigruten erstatte tradisjonelle dieselmotorer med store batteripakker og LNG gassmotorer på MS «Richard With» og minst fem andre skip i flåten.

– Hurtigruten er verdensledende på det grønne skiftet. Når vi introduserer de nye skipene på norskekysten, vil vi sette en ny standard for miljøvennlige skip, sier Skjeldam.

Område for område: slik oppgraderes MS Richard With

Totaloppgraderingen av MS Richard With vil føre til store endringer på skipet:

Samtlige lugarer og suiter vil bli oppgradert, for å matche Hurtigrutens nye standarder.

Akterut, på dekk 6, vil en rekke lugarer bli slått sammen til 14 større suiter, flere av dem med store karnappvinduer og spektakulær utsikt.

Hovedrestauranten, Torget, skal totaloppusses. Den vil også få nye, langt større vinduer på tre sider, med utsikt akterover.

Brygga bistro, som finnes på flere andre oppussede Hurtigruten-skip, blir erstattet av en større arkade og helt nytt Activity Center, som blir om bord-hovedkvarteret til Hurtigrutens Ekspedisjonsteam.

À la carte-restauranten Kysten, som serverer kortreist mat av lokale råvarer, vil bli litt annerledes enn på de andre Hurtigruten-skipene som er oppgradert de siste årene. Restauranten vil også være åpen for lunsj.

To store boblebad, med panoramautsikt, vil bli bygget helt akterut på skipet.

Treningssenteret på dekk 7 blir betydelig utvidet.

To nye forelesningssaler blir bygget helt forut, på dekk 4. De ligger i tilknytning til det døgnåpne serviceområdet Kompass, som skal bygges med resepsjon og butikk.

Bakeriet Multe, som er et av de mest populære områdene på Hurtigrutens skip, skal bygges på dekk 7. Området blir likt som på MS «Nordnorge», og skal severe nybakte kaker og bakevarer, smørbrød, lokalprodusert iskrem, kaffe, smoothies og andre småretter.

Med kystens beste utsikt forut, helt øverst på skipet, blir Explorer Lounge og Panorama Bar fullstendig oppgradert.

Skipet får også en større teknisk oppgradering, blant annet med installasjon av landstrømanlegg og nytt airconditionanlegg.

Oppkalt etter Hurtigrutens grunnlegger

Hurtigruten har kjøpt tilbake MS «Richard With». Dette bildet viser planen om å bygge langt flere suiter med panoramavinduer, både med og uten karnapper, akterut på dekk 6. Foto fra Hurtigruten.

Den omfattende oppgraderingen av skipet, som er oppkalt etter Hurtigrutens grunnlegger, markerer også slutten på Hurtigrutens 125-årsjubileum.

Hurtigruten er verdens største ekspedisjonscruise-rederi. Bare i 2018 seiler selskapet til over 200 destinasjoner i 30 land – fra Svalbard i nord, via Norskekysten, Europa, Nordvestpassasjen og Karibien, til Sør-Amerika og Antarktis i sør.

Etter at Hurtigruten nylig bestilte et tredje, hybriddrevet og norskybygget ekspedisjonsskip fra Kleven verft, vil selskapets voksende flåte av ekspedisjonsskip snart bestå av 17 spesialbygde skip.

Toppfoto: Slik blir de nye suitene på MS «Richard With». Etter den største oppgraderingen i Hurtigrutens historie, skal skipet settes inn i trafikk i Kystruten Bergen – Kirkenes. Foto fra Hurtigruten.