Michelin-stjernene skal deles ut i Aarhus

Når de prestisjefulle Michelin-stjernene skal deles ut i Norden, er det Aarhus som er vert. Det er første gang den gjeve utdelingen foregår utenfor en hovedstad.

Når verdens mest anerkjente gastro-guide drysser stjerner over nordiske restauranter i 2019, samles stjernekokker og pressefolk fra hele Norden i Aarhus. Den gastronomiske stjerneoverrekkelsen finner sted i Musikhuset Aarhus 18. februar, foran 500 gjester, og det er første gangen Guide Nordic Countries ikke avholdes i en hovedstad, heter det i en pressemelding fra VisitDenmark Norge.

–  Vi ser frem til å feire de nordiske restaurantene i Aarhus neste år. I løpet av de siste årene har byen vært i sterk utvikling, og er i dag et økonomisk, kulturelt og kulinarisk kraftsenter i Danmark. Som en stor studie- og havneby favner Aarhus nye ideer og tradisjoner. Det gjennomsyrer også den gastronomiske scenen. Her er topprestaurantene innovative, men ligger ofte side om side med enklere steder som også deler begeistringen for de fine råvarene Danmark byr på. Det er denne miksen av tradisjonell mat, som det berømte smørbrødet, det nye nordiske kjøkkenet, og inspirasjonen fra hele verden, matelskere reiser til Aarhus for å oppleve, sier Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Michelin-guiden.

VisitAarhus står som vertskap, i tett samarbeid med Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Business Region Aarhus og Food Organisation of Denmark.

Ifølge VisitDenmark nevner 43 prosent av de utenlandske turistene gode spisesteder som en av årsakene til at de velger Danmark som reisemål, og omtrent hver tiende turist har finere gastronomi som hovedmotiv for valg av feriemål.

Å være vertskapet for Guide Nordic Countries 2019 er også viktig når det skal skapes ytterligere oppmerksomhet og fortsatt fremgang i turismen, etter rekordåret 2017, da Aarhus og Region Midtjylland var europeisk kulturhovedstad.

– Stjernene er i høy grad med på å sette Aarhus på verdenskartet, og at Aarhus siden 2015 har bydd på restauranter i Michelin-ligaen, har hatt en klar betydning for turismen. Derfor er det også viktig at vi fortsatt har fokus på å utvikle byen og regionen som gastronomisk must see-destinasjon. Vertskapet ved Guide Nordic Countries er et stjerneeksempel, sier direktør i VisitAarhus, Peer H. Kristensen.

Aarhus var i 2015 den første danske by, utenom hovedstaden, til å motta en Michelin-stjerne. Samme år kunne byen notere seg en turistvekst på 17 prosent. I dag huser byen fire restauranter som kan skilte med Michelin-stjerner.

Følg Michelins Facebook og Instagram og få nyheter om guiden på www.facebook.com/MichelinDanmark og @michelinguide, #michelinstar19 og #michelinguidenordic

Følg Michelins inspektører på Twitter: www.twitter.com/MichelinGuideUK

Se www.michelin.dk/om/guide-michelin og www.guide.michelin.com/dk for alt om guiden, stjernerne og restaurantene.

Foto: Michelin-stjernene deles ut i Aarhus Musikhus. Fotograf: Jonas Høholt.