Ny Munch-utstilling på OSL

Det siste året har over 3,6 millioner passasjerer kunnet glede seg over å nyte originale Munch-verk på Oslo Lufthavn. Torsdag 14. februar, på Valentinsdagen, ble verkene byttet ut, passende nok med kjærlighet som hovedtema.

– Vi inngikk en avtale med Munchmuseet fordi vi ønsket å bringe kunst fra en av landets mest kjente kunstnere til folket. Vi aktualiserer kunsten til Edvard Munch ved å presentere nye originalverker én gang i året, og med tanke på at verkenes tema i år er kjærlighet, syns vi det var passende at dette ble markert med et bryllup, sier lufthavndirektør, Øyvind Hasaas.

Det var i april i fjor at Munchmuseet for første gang stilte ut et originalt Munch-verk utenfor museet. Dette er en del av en tiårig avtale Avinor og Munchmuseet har inngått om å vise originalverk av Edvard Munch ved Oslo lufthavn, heter det i en pressemelding fra museet.

– Vi er svært fornøyd med dette samarbeidet, som virkelig bidrar til vår visjon og ønske om å berike livene til mennesker over hele verden med Munchs kunst, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munchmuseet.

Kunstverkene, som nå skal vises ved Oslo lufthavn, er maleriet To kvinner på stranden (1933-35) og en av Munchs originale litografiske steiner, med motivet På kjærlighetens bølger (1896).

På kjærlighetens bølger viser en mann og en kvinne, tilsynelatende flytende i havet. Kvinnens hår blander seg inn i bølgene og gjør grensene mellom mennesket og natur uklar. Hun er den mektigste av de to, ansiktet er rolig og komfortabelt vugget av bølgene. Mannen ser ut til å klamre seg til hennes ansikt, helt begravet i håret hennes, noe som gjør ham nesten usynlig. Kvinner og havet var et tilbakevendende tema i Munchs arbeider, noe som ofte viste hans ambivalente forhold til kjærligheten.

To kvinner på stranden er et kraftig uttrykk for lengsel, død og ensomhet. Edvard Munch har her malt sin yngre søster, Inger, i en hvit kjole, stående ved siden av familiens overhode, tante Karen, som tok vare på familien da moren døde. I dette motivet blir den eldre kvinnen til en dødslignende figur, mens den unge kvinnen ser langsomt inn i fremtiden.

Kunstverkene skiftes ut med et nytt originalverk etter en periode på ett til to år, og vil inngå som en del av Oslo lufthavns omfattende kunstprogram. Et spesialdesignet monter er plassert i den nye utenlandspiren, lett tilgjengelig for både norske og internasjonale reisende.

Feiret kjærligheten med bryllup

Siden temaet for det ene kunstverket er kjærlighet, og for å feire både kunsten og kjærligheten inviterte museet, i samarbeid med Avinor, et par til å gifte seg foran verkene denne dagen. Det heldige paret som fikk gifte, seg var Tonje Elise Dalbein Jensen (37) og Halvard Kulseth (42), fra Holter. Paret ble viet av lufthavnprest Torbjørn Olsen. I tillegg til vielsen, vil paret motta kroner 10.000 til bryllupsreise og en eksklusiv VIP-omvisning på Munchmuseet.

Foto: Tonje Elise Dalbein Jensen (37) og Halvard Kulseth (42) ble viet av lufthavnprest Torbjørn Olsen på valentinsdagen. Foto fra Avinor.