Forventer mange reisende i påsken

Den sene påsken gjør noe med nordmenns reisevaner. Påsken 2019 blir travel, med over 100.000 reisende fredag 12. april.

Påsken er like rundt hjørnet, og skal vi tro på tidligere års trender, er de klassiske skidestinasjonene byttet ut med storbyferie og strand, skriver Avinor Oslo lufthavn i en pressemelding.

– Når påsken er så sen som i år, ser vi at det er de europeiske storbyene, i tillegg til typiske solfylte kystbyer, som topper statistikken over påskedestinasjonene, sier kommunikasjonssjef ved Avinor Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen.

For to år siden, da påsken falt på omtrent samme tid, var det London, Alicante, Paris, København og Las Palmas som var på toppen av listen over påskedestinasjoner for nordmenn. I tillegg fulgte varme destinasjoner, som Barcelona og Malaga, på plassene etter.

Påskegolf i sydligere strøk

Kjente golfdestinasjoner, som Malaga og Las Palmas, sklir rett inn på topplistene når påsken er så sen som i år. Det kan bety at det vil være flere golfbagger enn skibagger på spesialbagasjebåndet i år.

– Reiser du med spesialbagasje er det lurt å være litt forberedt på forhånd, både når det gjelder hva dette koster med flyselskapet ditt og hvor du skal levere det på flyplassen, sier han.

Han oppfordrer også til å sjekke at lange reimer, hemper eller stropper knytes sammen, slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger.

Forventer ny passasjerrekord

Det ventes rekordmange reisende på Norges hovedflyplass denne påsken, og Avinor oppfordrer de reisende til å beregne litt ekstra tid.

– Torsdag 11. og fredag 12. april blir de to travleste i påskeutfarten, med tett innpå 100.000 hver dag. Ta med i beregningen tid til innsjekking, sending av spesialbagasje eller vanlig bagasje, sikkerhetskontroll, en matbit, shopping og gåtid ut til gate, sier Andersen.

Beregn ekstra tid i passkontrollen

Han presiserer også at det er lurt at folk som reiser til områder utenfor Schengen beregner ekstra tid.

– Skal du gjennom passkontrollen, er det lurt å beregne ekstra tid, da det kan være tidspunkter med køer. Man kan også benytte den selvbetjente passkontrollen, dersom man har et pass som er godkjent for dette. Det kan bidra til å redusere køtiden, både for deg selv og alle rundt deg, forklarer Westher Andersen.

Reiser du med barn, kan du bruke familieslusene i sikkerhetskontrollen, som er merket med Felix og Fiona. Disse finnes både i den nye og den gamle delen av avgangshallen. Familieslusene kan brukes av alle som reiser med barn under tolv år.

Den største utfartsdagen er fredag 12. april, med over 102.000 reisende, men jevnt over ventes det høye passasjertall.

Her er en oversikt over forventede passasjerer i påsken for Avinor Oslo lufthavn, avgang og ankomst:

Onsdag 10. april: 84.280
Torsdag 11. april: 95.356
Fredag 12. april: 102.530
Lørdag 13. april: 58.601
Palmesøndag: 76.300
Mandag 15. april: 68.842
Tirsdag 16. april: 61.714
Onsdag 17. april: 76.236
Skjærtorsdag: 72.323
Langfredag: 52.317
Påskeaften: 41.123
1. påskedag: 70. 698
2. påskedag: 93.015
Tirsdag 23. april: 94.722

Foto: Fra terminalbygget på Avinor Oslo lufthavn. Foto fra Avinor Oslo lufthavn.