80 år med rutefly fra Europa

1. juni 1939 markerer begynnelsen på rutefly mellom Europa og Norge. Første flyvningen var med KLM, og gikk fra Amsterdam via Kjevik til Fornebu. Ruten er dermed den eldste i historien til internasjonal luftfart i Norge.

KLM feirer i år sitt 100 års jubileum på verdensbasis, og er verdens eldste flyselskap som fremdeles opererer under sitt opprinnelige navn. 80 år etter oppstarten flyr selskapet fortsatt til både Kjevik og Oslo, i tillegg til fem andre destinasjoner i Norge, heter det i en pressemelding.

Den nyetablerte ruten ble satt på vent på grunn av vinteren i 1939, men startet så opp igjen på våren 1940. Senere ble det et opphold på grunn av andre verdenskrig, før ruten igjen fortsatte.

Viktig for lokalt næringsliv

Etter åtte tiår med KLM i Norge kan Halvor Gløersen, salgsdirektør i Air France og KLM, fortelle at Norge er blitt et viktig marked for KLM.

– Når vi lanserer nye produkter gjør vi det som regel først i Skandinavia, og da spesielt i Norge. Dette gjelder også når KLM introduserer nye ruter, sier han.

I 2019 har KLM rundt 20 ukentlige avganger fra Kristiansand Lufthavn, Kjevik til Amsterdam. For Oslo lufthavn er tallet i overkant av 40 ukentlige reiser.

– Spesielt for næringslivet opplever vi at det å kunne reise direkte til Europa, uten å behøve å reise via Gardermoen, oppfattes som veldig viktig, avslutter Gløersen.

Foto: Kabinen i en DC-3 av typen som ble brukt da KLM åpnet sine flyvninger mellom Amsterdam og Kjevik i 1939. Foto fra KLM.