Terrorfrykt påvirker nordmenns reisevalg

Politisk uro, kriminalitet og terror gjør flere reisemål uaktuelle for folk, viser undersøkelse. Men ikke populære storbyer i Europa og USA.

Den politiske situasjonen er det forholdet som i størst grad påvirker nordmenn flest når de vurderer reisemål for de neste tolv månedene. Terror, kriminalitet, vold og negative nyheter om det aktuelle stedet følger tett etter.

Det går frem av årets reiseundersøkelse, gjennomført av Kantar TNS på oppdrag for Europeiske Reiseforsikring. I undersøkelsen deltok 1001 mennesker mellom mellom 16 og 67 år som har vært på feriereise i løpet av det siste året intervjuet, skriver If skadeforsikring i en pressemelding.

66 prosent sier at den politiske situasjonen i landet eller området påvirker deres reisevalg, mens 63 prosent svarer terrorhendelser. 62 prosent oppgir at kriminalitet og vold spiller inn når de velger bort reisemål.

Glemmer terror fort

– Terror er imidlertid ingen hindring for storby-helger, virker det som. Selv om frykt for terror åpenbart skremmer mange fra å dra enkelte steder rundt om i verden, ser vi likevel at terrorhendelser i europeiske og amerikanske byer ikke holder oss tilbake, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If, som Europeiske Reiseforsikring er en del av.

Nesten åtte av ti utenlandsreisende (78 prosent) er ganske uenige i at tidligere terrorhendelser påvirker reiser til ulike storbyer i Vesten, som London, Paris, Brüssel, New York og Boston.

Gjør egne vurderinger

– Det er de under 45 år som i størst grad har «tatt hverdagen tilbake», mens de som er eldre er mer skeptiske til å dra til storbyer i Vesten hvor det har vært terrorhendelser, sier Clementz.

– Selv med terrorhendelser i populære storbyer, som Berlin, Stockholm og London, tror jeg at mange nordmenn tenker at de kjenner byene godt og at de er i stand til å gjøre sine egne risikovurderinger. Når det gjelder mer fjerntliggende og eksotiske mål, vet vi av erfaring at nordmenn flest er flinke til å gjøre grundig research og forarbeid før de legger ut på tur. Å sette seg inn i den politiske situasjonen i landet du drar til, og muligheten for å bli rammet av kriminalitet og terror, er alltid lurt, sier han.

Foto: Terrorangrepet mot et julemarked i Berlin 19. desember 2016 medførte at tolv mennesker mistet livet da en semitrailer kjørte gjennom folkemengden. Ytterligere 56 personer ble fysisk skadet. Terrorangrep som dette ser ikke ut til å skremme folk fra å dra på storbyferie til populære byer i Vesten, viser ny undersøkelse. Fotograf: Sigmund Clementz, If.