Satser på fornybar energi og elektriske snøscootere

Related Post

Med elektriske og utslippsfrie snøscootere – drevet av solceller og vindmøller – tar Hurtigruten Svalbard batterirevolusjonen til Longyearbyen.

I vinter tar selskapet, som de første i verden, i bruk batteridrevne og utslippsfrie snøscootere, som skal ta med gjester fra hele verden ut i den arktiske villmarken. De skal ikke drives med strøm fra det lokale kullkraftverket. Når batteriene lades, skjer det med strøm lagret på batteripakker, produsert av solceller og vindkraft, skriver Hurtigruten i en pressemelding.

– Det er få steder som merker klimaendringene raskere enn Svalbard. Det er en trend vi, som den største reiselivsaktøren i Arktis, jobber hardt for å snu, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Både strøm og varme i Longyearbyen kommer i dag fra Norges eneste kullkraftverk. Slik har det vært i generasjoner.

– Diskusjonene om hvordan energibehovene på Svalbard skal dekkes i fremtiden har pågått i årevis. Men likevel er det lite som skjer. Derfor er det viktig for oss å gå foran, vise hva som er mulig og øke andelen fornybar energi, forklarer Skjeldam.

Utslippsfrie snøscootere

Hurtigruten Svalbard er den største og eldste reiselivsbedriften på Svalbard. Med flere hoteller og restauranter og et omfattende utflukts-program, er selskapet også en av Longyearbyens største private arbeidsgivere.

I vinter blir de det første selskapet i verden som tar i bruk batteridrevne snøscootere. Scooterne, som kalles eSled, er spesialutviklet for tøffe arktiske forhold av det finske gründerselskapet Aurora Powertrains.

– Tenk deg å kjøre inn i den helt unike Svalbard-naturen mens nordlyset blafrer over deg. Den eneste lyden du hører er din egen pust. Så legger du til at det er selve naturen rundt deg som har produsert strømmen til snøscooteren du sitter på. Det blir en opplevelse du ikke finner noe annet sted, sier Hurtigruten Svalbard-sjef Krisztina Uzonyi.

Det er den Longyearbyen-baserte avdelingen til selskapet Assemblin AS som skal levere den komplette solcelle- og vindkraft-løsningen. Med store batteripakker for lagring av energi skal løsningen dekke strøm- og varmebehovet på Hurtigruten Svalbards snøscooter-senter, der det også drives butikk og utleie av blant annet elektriske sykler.

– De fornybare løsningene våre vil utnytte vindkraft om vinteren og 24 timer med midnattssol om sommeren. Med det nye samarbeidet kombinerer vi Assemblins teknologi med Hurtigrutens enestående ambisjoner og ønske om mer bærekraftige løsninger. Vi håper andre vil følge etter, sier prosjektleder Lars Rise i Assemblin.

Grønn gigantsatsing

Dette er bare den siste av en lang rekke grønne satsinger fra Hurtigruten og Hurtigruten Svalbard. I sommer lanserte rederiet verdens første hybriddrevne ekspedisjons-cruiseskip, MS «Roald Amundsen», som etterfølges av søsterskipet MS «Fridtjof Nansen» i 2020. Flere Hurtigruten-skip skal oppgraderes med batteripakker og grønn teknologi.

I samarbeid med den norske gründerbedriften Brim Explorer skal Hurtigruten Svalbard satse på stillegående, elektriske og miljøvennlige katamaraner, og med de batteridrevne eSled-snøskuterne tar Hurtigruten batterirevolusjonen til Svalbard.

– Vi i Aurora Powertrains har en global målsetting om å skape Snowmobiling recharged. Med de nye snøscooterne vil vi ta Hurtigruten Svalbards gjester inn i villmarken uten utslipp og uten å forstyrre dyrelivet, sier administrerende direktør Ari Karjalainen i Aurora Powertrains.

Og dette er bare begynnelsen.

– Vi i Hurtigruten Svalbard ser på lignende løsninger for fornybar energi, også for hotellene våre og resten av virksomheten vi har på Svalbard, sier Krisztina Uzonyi.

Foto: En av Hurtigruten Svalvards e-snøscootere i farta. Foto fra Hurtigruten.

Posted in Ukategorisert