SAS med ny flydesign

For første gang på 21 år oppdaterer SAS den visuelle identiteten, og avslører en ny design for flyenes utseende. Den nye designen er en moderne fortolkning av klassisk skandinavisk design, og markerer et SAS som går inn i fremtiden med markedets mest drivstoffeffektive fly, Airbus 350 og Airbus 320neo.

Ved siden av en omfattende flåte-fornyelse presenterer SAS nå en moderne og ny oppdatering av flyenes utvendige design. I 2015 ble det innført et nytt interiør i SAS-kabinene, som en del av et oppgradert konsept, og den nye designen på eksteriøret fullfører ambisjonen om et helhetlig visuelt uttrykk.

– Ny utforming av eksteriøret er et visuelt uttrykk for fremtidens SAS. Men det er også en fortsettelse og bekreftelse på en lang og stolt historie, som handler om å utvikle og fremme skandinavisk design og kultur. Reisende fra Skandinavia vil kjenne igjen hvor de stammer fra, samtidig som globale reisende ser og møter følelsen av det nordiske, sier flyselskapets konsernsjef Rickard Gustafson i en pressemelding.

Kundeanalyser viser at mange reisende er stolte av å være en del av SAS-familien, og at den unike blå fargen, som, sammen med logoen, er blitt SAS’ signatur, er blant de sterkeste elementene når reisende fremhever sine følelser for varemerket. Det er i denne ånden det nye utseendet favner dette unike forholdet, ved å føre den blå fargen på halen lenger ned på flykroppen og ved å tilføye en ny, stor SAS-logo i sølv foran på flyet.

– Avgjørende for et vellykket forhold til våre reisende er når tusenvis av selskapets medarbeidere gir passasjerene førsteklasses reiseopplevelser og service hver dag. Det er våre medarbeidere som er ansiktet på vår merkevare, og deres engasjement er vesentlig i den fremtidige konkurransen, hvor målet om en mer bærekraftig flytransport står sentralt, fortsetter Gustafson.

Utrullingen av den nye SAS-designen vil følge det normale vedlikeholdsprogrammet på flyene, noe som betyr at den eksisterende flåten vil bli oppdatert med det nye utseendet, i henhold til den planlagte rotasjonen, hvor flyene males om hvert femte-sjette år. Alle SAS-fly vil få det nye utseendet innen 2024.

Flyselskapet har valgt en avansert maling levert av AkzoNobel, som innebærer at det skal påføres færre lag farger. Dette reduserer vekten på flyet betydelig, noe som igjen betyr drivstoff-besparelser samt reduserte CO2-utslipp. Videre inneholder malingen også færre giftstoffer enn konvensjonelle malingssystemer, mens den økte holdbarheten gir lengre intervaller mellom hver malebehandling.

De nye Airbus A350 og A320neo – markedets mest moderne og drivstoffeffektive fly – vil være blant de første som får det nye utseendet. Som en del av modernisering av kort- og langdistanseflåten, vil SAS få nye Airbus A320neo (80), Airbus A330 Enhanced (5), Airbus A350 (8) og Airbus A321LR (3) fly før slutten av 2023.

Det nye SAS-eksteriøret omfatter flere oppdateringer, blant annet:

Den tidligere grå fargen på skroget har blitt oppdatert til en friskere nyanse av grått.

En stor, stolt og selvsikker SAS-logo i en sølvgrå nyanse er plassert foran på flyet.

Analyse og tilbakemeldinger fra kunder viste at den unike blåfargen til SAS er en sterkt identitetsskapende faktor blant selskapets reisende. Det nye eksteriøret favner dette unike forholdet mellom SAS og reisende, ved å styrke og utvide den blå fargen på halen lenger ned på flykroppen.

De tidligere røde motorene er nå blitt sølvgrå og pyntet med SAS’ blå kroner, for å harmonisere med selskapets eksisterende, visuelle identitet og samtidig knytte forbindelsen til SAS-blått for selskapets reisende.

Ordet «Scandinavian» er fortsatt plassert på motorene, men det er nå i mørkegrått, for å gi tilstrekkelig kontrast til den lysegrå sølvfargen på skroget og spille sammen med selskpates interiørfarge-skjema. Ordet «Scandinavian» har også stort sett alltid vært plassert under flyet, på buken, som et symbol på selskapets skandinaviske arv og for klar visuell identifisering fra bakken. Den skandinaviske arven ses også vist i de tre skandinaviske flaggene som er blitt oppdatert på en moderne og elegant måte.

Utforsk den nye designen her.

Foto: Detalj fra SAS’ nye design. Foto fra SAS.