Thomas Cook Group konkurs

Vings eier, Thomas Cook Group, søkte konkurs mandag morgen. Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, ville reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen.

Thomas Cook Groups konkursbegjæring er et resultat av at den planlagte rekapitaliseringen mislyktes. Dette betyr at Vinggruppens flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, er forhindret fra å fly. Ledelsen i flyselskapet i Norden har derfor besluttet å avbryte alle mandagens flyreiser. Samtidig evalueres all annen flytrafikk, og som et resultat av TC Groups konkurs har Vinggruppens ledelse så langt besluttet å avbryte alle flyreiser fra Norden, skrev selskapet i en pressemelding mandag morgen.

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og ulempen det gir kundene våre. Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund, for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden.

Ving Norge foreløpig ikke konkurs

I en meddelelse som gikk ut mandag heter det at Ving Norge jobber intensivt med å få oversikt over situasjonen.

– Akkurat nå arbeider vi med å innhente all den informasjon vi kan. Samtidig er vår viktigste prioritert å hjelpe alle kundene våre, og først og fremst dem som skal hjem i dag, forteller informasjonssjef Siri Røhr-Staff.

Ving Norge er en egen juridisk enhet, og er derfor ikke konkurs på nåværende tidspunkt.

– Det er ingen automatikk i at datterselskapene går konkurs selv om morselskapet gjør det. Vi må gjøre en egen vurdering på situasjonen i Norden, og det er det vi jobber med nå, sier Røhr-Staff.

Flyr som normalt igjen

Mandag kveld ble det klart at Vinggruppen i Norden, som har vært en uavhengig del av Cook-systemet siden 2007, flyr som normalt igjen fra tirsdag 24. september.

– Selv om jeg er trist over konkursen til Thomas Cook Group og alle dens ansatte og lojale kunder i mange land, ligger mitt ansvar her i Norden og for Vinggruppens fortsatte reise. Siden vi er en uavhengig og lønnsom del av konsernet har vi allerede vært i stand til å sikre vår fortsatte virksomhet med støtte fra våre banker, långivere og garantister, sier Magnus Wikner, og fortsetter:

– Vi har et stort ansvar overfor våre kunder, ansatte, leverandører og samarbeidspartnere, og det er derfor jeg er veldig glad for at vi har klart å få en løsning så raskt, slik at vi kan fortsette å investere i den nordiske virksomheten.

For Vings reisende har konkursen til Thomas Cook Group ingen direkte innvirkning.

– Vårt fokus her i Norden har alltid vært å skape de beste ukene av året for våre reisende i over 60 år, og vi vil fortsette å skape opplevelser og ferieminner fremover, forteller Wikner.

– Vi i Ving Norge har jobbet intenst det siste døgnet, og nå er vi bare veldig glade. Vi fortsetter å ha fullt fokus på de fantastiske gjestene våre, som har vært utrolig tålmodige og støttende i disse vanskelige timene, sier tilføyer Siri Røhr-Staff.

Vinggruppen i Norden består av merkene Ving, Spies, Tjäreborg og Globetrotter.

Berørte reisende pr mandag 23. september

Avganger mandag: 249 pax (3146 nordisk)
Hjemmeturer mandag: 208 pax (3375 nordisk)
Antall kunder på destinasjoner: 8685 pax (34.460 nordisk)
Antall avganger totalt: 3 charterfly (31 nordiske)

Foto: En maskin fra Thomas Cook Airlines. Fotomontasje fra Ving Norge.