Unik hotellopplæring ved HiF

Lana Stock (t.v.) og Silje Kjellmo Johansen studerer begge bachelor i hotelladministrasjon. Til våren er de ferdige med studiene. Nå har de lært å bruke hotelladministrasjons-verktøyet PMI, som gir dem et fortrinn når de til våren skal søke jobber. Kursing i PMI tilbys kun ved Høgskolen i Finnmark.

Siden 26. oktober har ti studenter ved Høgskolen i Finnmark administrert sitt eget hotell ved bruk av dataprogrammet PMI. I dag bruker 65 prosent av alle hotellene i Norge PMI, men det er første gang et studium i Norge tilbyr denne opplæringen til studenter. PMI holder orden på rombestillinger, budsjett, prognoser, regnskap, bemanning, innkjøp av mat og drikke og alt det andre hotelledelsen må holde styr på for å drive så effektivt som mulig.

Imponert over studentene

– Det har vært kjempelærerikt, sier student Lana Stock (21). Hun og de andre medstudentene fikk først opplæring, deretter drev de sitt eget hotell i to uker.

– Faktisk styrte de et virkelig hotell, som er i drift i dag. Vi hentet opplysninger fra fem hoteller i Europa, Rica, Thon og to andre kjedehoteller, samt et individuelt hotell. Studentene har ikke fått vite hvilket hotell de drev, forteller opplæringsansvarlig i firmaet d2o, Kjell Gangdal. Til daglig utdanner han hotell-ledere verden rundt i bruk av PMI, og er imponert over studentenes innsats.

– De har vært kjempeflinke og har drevet hotellene over all forventning, sier han. For å motivere studentene til å bruke verktøyet, hadde skolen en konkurranse, der den beste «hotelldirektøren» blant studentene får en tur til et stort hotell i Brussel, for å se hvordan PMI brukes til å organisere driften.

­– Det var utrolig jevnt og studentene har virkelig stått på, sier Gangdal, men det var reiselivsstudent Trine Møller (24) fra Tromsø som trakk det lengste strået.

– Det har vært utrolig spennende å få innblikk i hotelldrift, sier hun. I månedsskiftet januar–februar skal hun til Brussel.

– Det blir veldig spennende, sier hun og ser fram til reisen. Teksten fortsetter under bildet.

Kjell Gangdal underviser studentene i bruken av PMI. PMI er det dataverktøyet de fleste hotellene i Norge bruker i administreringen av hotellene.

Skal ha det i CV-en

– Å lære studentene PMI er et skikkelig godt tiltak fra skolen, fortsetter Møller. Til våren er hun ferdig med sin bachelor-grad innen reiseliv. Da skal hun søke på jobber, og kursdiplomet har hun tenkt å bruke aktivt i jobbsøknaden. Det samme skal Lana Stock, som tar bachelor i hotelladministrasjon.

– Dette kurset blir lagt inn i CV-en min. Jeg er kjempestolt over å kunne PMI nå. Dette er et løft for oss studenter at dette kom inn i studiet, sier hun. Silje Kjellmo Johansen (24) fra Kirkenes jobber i dag på Thon hotell i Alta, i resepsjonen, samtidig som hun stu6derer. Hun ser bare fordeler av å kunne PMI, for det er hard konkurranse om å jobbene i hotellbransjen.

– I dag er det kun to på Thon her i Alta som kan det, og nå kan jeg det, smiler hun, og tror dette gir henne et forsprang i karrieren.

Vil videreføre ordningen

Instituttleder Arild Røkenes ved Institutt for reiselivs-, hotell- og mediefag er glad for å høre de positive tilbakemeldingene fra studentene.

– Erfaringene så langt er udelt positive. ­Studentene har fått demonstrert at teorikunnskap kan omsettes til praktiske ferdigheter og de har i tillegg fått testet ut sine lederegenskaper.  Det har vært gledelig å observere en meget høy innsats fra studentene og, ikke minst, at vi kan være stolte av resultatene.  Vi som er lærere på kurset, har et klart mål om å videreføre ordningen, noe som også er et soleklart ønske fra næringen. Vi vil i den forbindelse takke Rica Hotels Finnmark, som har gjort pilotprosjektet mulig gjennom økonomisk støtte, sier han.

– Jeg håper at høgskolen vil fortsette å gi dette tilbudet til studentene. Dette er noe av det mest praksisrettede jeg har hatt i løpet av årene jeg har studert her, forteller Lana Stock, som er fra St. Petersburg i Russland. Nå satser hun på en karriere innen hotellbransjen.

– Jeg har allerede hengt diplomet opp på veggen, skryter hun stolt.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Høgskolen i Finnmarks nettsted. Tekst og foto ved Inger Elin Utsi.

Foto 1: Lana Stock (t.v.) og Silje Kjellmo Johansen studerer begge bachelor i hotelladministrasjon. Til våren er de ferdige med studiene. Nå har de lært å bruke hotelladministrasjons-verktøyet PMI, som gir dem et fortrinn når de til våren skal søke jobber. Kursing i PMI tilbys kun ved Høgskolen i Finnmark.

Foto 2: Kjell Gangdal underviser studentene i bruken av PMI. PMI er det dataverktøyet de fleste hotellene i Norge bruker i administreringen av hotellene.

For første gang har studenter i Norge fått opplæring i hotellverktøyet PMI. Studentene har gitt tilbakemelding om at dette er et veldig bra tiltak.
For første gang har studenter i Norge fått opplæring i hotellverktøyet PMI. Studentene har gitt tilbakemelding om at dette er et veldig bra tiltak.

Redaksjonell tilleggsopplysning: Selskapet d2o, som er omtalt i denne artikkelen, har en løpende samarbeidsavtale med HSMAI Europa. Artikkelen tilfredsstiller imidlertid våre redaksjonelle krav, og er uavhengig utarbeidet ved Høgskolen i Finnmark.